Ana SayfaDünyaNükleer krizin gölgesinde: ABD’den Güney Kore’ye milyarlarca dolarlık silah satışı

Nükleer krizin gölgesinde: ABD’den Güney Kore’ye milyarlarca dolarlık silah satışı

HABER MERKEZİ – Kuzey Kore’nin hidrojen bombası denemesi yapmasının ardından Güney Kore, ABD Başkanı Donald Trump ile yeni bir anlaşma yaptıklarını, füze taşıma kapasitesi üzerindeki kısıtlamaların kaldırıldığını ve yeni silah satışlarına onay verilmiş olduğunu duyurdu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise alınan önlemleri ‘işe yaramaz’ olarak gördüğünü belirterek, “askeri histerinin küresel bir yıkıma neden olabileceği” uyarısında bulundu.

Kuzey Kore’nin, bölgede 6.3 büyüklüğünde depreme neden olan hidrojen bombası denemesi yapmasının ardından tepkiler sürerken, Güney Kore’den bugün yapılan açıklamada; “ülkenin füze taşıma kapasitesi üzerindeki kısıtlamalarının ABD Başkanı Donald Trump ile yapılan yeni bir anlaşmayla kaldırıldığı” duyuruldu.

Bu anlaşmayla beraber ABD’den Seul yönetimine milyarlarca dolarlık yeni silah ve ekipman satışına da onay verilmiş oldu.

Konuyla ilgili bir basın açıklaması yapan Güney Kore Savunma Bakanlığı Sözcüsü Moon Sang Gyun, “Sınırsız savaş başlığı taşıma kapasitesinin Kuzey Kore’nin nükleer ve füze tehditlerine karşı faydalı bir yanıt olacağına inanıyoruz” dedi.

Mevcut kurallara göre Güney Kore’nin envanterindeki füzeler, 800 kilometre menzilli ve 500 kilograma kadar savaş başlığı taşıyabiliyor.

Kuzey Kore’nin nükleer denemesinin ardından Güney Kore, bir takım füze denemeleri yapmıştı. Güney Kore Savunma Bakanlığı, Kuzey Kore’nin nükleer tesislerinden birine saldırı simülasyonu yapıldığını duyurmuştu.

‘Bu önlemler ABD’ye yönelik’

Kuzey Kore’nin Birleşmiş Milletler (BM) nezdindeki büyükelçisi Han Tae-Song ise “ülkesinin kendini savunmak için aldığı bu önlemlerin ABD’ye yönelik bir hediye olduğunu” ifade etti.

Tae-Son, yapılan denemelerinin devamının gelebileceğini aktararak sözlerine şöyle devam etti:

ABD, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti üzerinde nafila çabalarla ve pervasız kışkırtmalarla baskı kurmaya devam ederse ülkemden daha çok hediye paketi alacaktır.

Putin: Yaptırımlar işe yaramaz, diplomasi tek çözüm

ABD’nin, Kuzey Kore’ye karşı yaptırımlar uygulaması için BM’ye çağrı yapmasının ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de bir açıklama yaptı.

Putin, Kuzey Kore’nin nükleer programından vazgeçmeyeceğini belirterek planlanan yaptırımları “işe yaramaz” olarak nitelendirdi.

‘Askeri histerinin’ küresel bir yıkıma neden olabileceğini söyleyen Putin, diplomasinin tek cevap olması gerektiğini aktardı.


Karınca Dış Haberler