Ana SayfaGüncelPodemos heyeti Türkiye’de: ‘Tutuklu gazetecilere uygulanan zulmü duyuracağız’

Podemos heyeti Türkiye’de: ‘Tutuklu gazetecilere uygulanan zulmü duyuracağız’

HABER MERKEZİ – Türkiye’ye gelerek temaslarda bulunan Podemos heyetinden Milletvekili Antón Gómez-Reino, Türkiye’de ifade özgürlüğü ihlallerinin farkında olduklarını belirterek, “Hem Avrupa Parlamentosu’nda hem de İspanya Parlamentosu’nda inisiyatif kullanarak tutuklu gazetecilere yönelik uygulanan zulmü duyuracağız” dedi.

İspanya sol partisi Podemos, Türkiye’ye gelerek temaslarda bulundu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) başta olmak üzere birçok siyasi parti ve sivil toplum örgütlerini ziyaret etti.

Temasları ardından Podemos’tan İspanya Parlamentosu Milletvekili Antón Gómez-Reino, hem ziyaretlerine ilişkin hem de Türkiye’deki siyasi duruma dair değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’de insan hakları, özellikle ifade özgürlüğü ihlallerinin farkında olduklarını ifade eden Gómez-Reino, “Burada bulunmamızın ana amaçlarından birisi de bu ihlaller hakkında daha fazla bilgi edinmek ve İspanya’da hükümet tarafından tutuklanan Türk ve Kürt gazetecileri gündeme getirmektir” dedi.

Gómez-Reino, “Hem Avrupa Parlamentosu’nda hem de İspanya Parlamentosu’nda inisiyatif kullanarak tutuklu gazetecilere yönelik uygulanan zulmü duyuracağız” şeklinde konuştu.

‘Amacımız dayanışma’

Türkiye ziyaretlerinin temel amacının ise Türkiye halklarıyla dayanışma olduğunu dile getiren Gómez-Reino, şunları söyledi:

Türkiye’deki çatı partisi HDP gibi Podemos da İspanya’da yeni bir realite. Podemos’un çatısı altında da Galiçya, Katalonya gibi bölge partileri yer almaktadır. Bu yüzden HDP gibi bir realiteyle çok yakınız aslında. Aynı zamanda parti olarak Türkiye’de politik partilere, toplumsal hareketlere, medyaya ve sivil toplum örgütlerine yönelik uygulamaların farkındayız. Burada gördüğümüz durum hakkında gerçekten endişe taşıyoruz. Önceden de burada ağır şeyler yaşandığını biliyorduk ve bunun için endişeliydik. Fakat yerinde gördükten sonra daha da endişeliyiz. Çünkü sivil, siyasi ve insan haklarına yönelik ağır bir şiddet uygulandığını gördük.

‘Çeşitli kampanyalar düzenleyeceğiz’

Gómez-Reino, sözlerini şöyle sürdürdü:

HDP eş başkanları dahil olmak üzere birçok milletvekili ve belediye başkanı cezaevinde tutuluyor. Amacımız sadece cezaevi şartlarını öğrenmek değil aynı zamanda bazı eylemler düzenlemek. Mesela hem yerel düzeyde hem de devlet düzeyinde temsilcilerimizle HDP’li vekillerin ve belediye başkanlarının tutukluğunu gündeme getirmeyi düşünüyoruz.

Antón Gómez-Reino, kamuoyunu bilgilendirmek için çeşitli kampanyalar düzenleyeceklerini de belirtti.

‘Halkların egemenliğine saygı duyan bir siyasi partiyiz’ diyen Gómez-Reino, sözlerini şöyle tamamladı:

Bu yüzden Kürtlerin tarihi, kültürel ve lengüistik haklarının tanınmasını istiyoruz. Bu haklar federal ya da otonomi çözümleri altında verilmelidir.

Podemos heyeti

Podemos adına Avrupa Parlamentosu Milletvekili Miguel Urban, İspanya Parlamentosu Milletvekili Antón Gómez- Reino, Podemos Uluslararası Masa Üyesi David Perejil, Podemos Avrupa Masası üyesi Amelia Martínez Lobo yer aldı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kuzey Suriye Federasyonu’nda seçim takvimi netleşti: Yüzde 50 kadın kotası uygulanacak
Sonraki Haber
ABD’den Türkiye'ye 'nota' hazırlığı: ‘Erdoğan'ın korumaları yeni bir şiddet olayına karışmasın'