Ana SayfaGüncelPolise soruşturma yok, cenazeye saldırı ‘mahalle hassasiyeti’ymiş

Polise soruşturma yok, cenazeye saldırı ‘mahalle hassasiyeti’ymiş

HABER MERKEZİ – Hatun Tuğluk’un cenazesine saldıranlara müdahale etmeyen polisler hakkında “görevi kötüye kullanmaktan” açılan soruşturmada takipsizlik kararı verildi. Saldırganlar hakkında hazırlanan iddianamede ise saldırı, “mahalle hassasiyeti” olarak nitelendirildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Tuğluk’un cenazesine dönük saldırıda ihmali olan polisler hakkında açılan soruşturmada takipsizlik kararı verildi.

Kararın gerekçesi

Saldırı sonrasında Aysel Tuğluk, cenazeye saldıranlar ve saldırgan grubu mezarlık alanından uzaklaştırmayan, müdahale etmeyen ve gözaltı gibi yasal işlemleri yapmayarak görevini ihmal eden görevliler hakkında şikayetçi olmuştu.

Tuğluk’un bu şikayeti üzerine açılan soruşturmada aralarında polislerin de bulunduğu tutuklanan saldırganların dışındaki 10 kişi hakkında Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından takipsizlik kararı verildi.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre takipsizlik kararında, 19 şüpheli hakkında ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Düzenleme, Yönetme ve Bunların Hareketlerine Katılma suçu’ ile ‘İnanç, Düşünce ve Kanaat Hürriyetinin Kullanılmasını Engelleme ve Hakaret Suçlarından’ kamu davası açıldığı hatırlatıldı.

Kararda, “şüphelilerin bu suçları işlediklerine, bu suçlara katıldıklarına veya bu suçlara diğer şüphelileri azmettirdiklerine ilişkin müşteki vekilinin soyut iddiası dışında delil bulunmadığı” kaydedildi.

Polis ‘her türlü önlemi’ almış

Savcılık, polislerin her türlü önlemi aldığını savunarak da kararında şunları ifade etti:

Defin işlemleri sırasında da bu güvenlik önlemlerinin üst seviyeye çıkarılmış olduğu, içinde şehit cenazesi ve kendi aile yakınları bulunan mezarlığa geceleyin terörist cenazesi gömüldüğü düşüncesine kapılan mahalleli grup tarafından bu mezarlığa gömülmemesi konusunda protestoların başlaması üzerine çevik kuvvetten gerekli takviyenin istenildiği ve sağlandığı, cenaze yakınları ile protestocu grup arasında hiçbir fiziki müdahalenin gerçekleşmesine izin verilmediği, grup tarafından cenazeye yönelik hiçbir fiziki müdahalede bulunulmadığı, akabinde de protestolar üzerine cenaze yakınları ve HDP milletvekilleri tarafından cenazenin İncek Mezarlığı’na defnedilmeyeceği bildirilerek kendi rızaları ve iradeleri ile cenazenin mezardan çıkarıldığı, cenaze aracına konulan cenazenin yine kolluk görevlileri nezareti ve güvenlik önemleri alınarak mezarlıktan çıkışlarının sağlandığı, Aysel Tuğluk’un, cenaze yakınlarının ve cenazenin hiçbir müdahaleye imkan verilmeden kolluk görevlileri eşliğinde güvenli bir şekilde çıkışlarının sağlandığı, soruşturma dosyası, tanık beyanları ve tutanaklar ile görüntülerden anlaşılmıştır. Dolayısıyla kolluk görevlerinin görevlilerini ihmal ettiklerine ilişkin müşteki vekilin soyut iddiası dışında delil bulunmadığından 5271 Sayılı Yasanın 172. maddesi gereğince şüpheli hakkında kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına.


Saldırı sonrası karakolda poz: Cenazeye saldıranlar Soylu’yla yan yana

Cenaze saldırganı AKP’lilerle yan yana 


Sanıklara 10 yıl istendi

Öte yandan Gölbaşı 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede, tutuklu bulunan Murat Alp, Cemil Özdemir ve Barış Şimşek ile birlikte tutuksuz yargılananların mezarlık içinde HDP milletvekilleri ve yoğun güvenlik önlemleri nedeniyle ‘terörist cenazesi gömülüyor hissine kapıldıkları’ savunuldu.

19 şüphelinin “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Düzenleme, Yönetme ve Bunların Hareketlerine Katılma”, “İnanç, Düşünce ve Kanaat Hürriyetinin Kullanılmasını Engelleme” ve “hakeret” suçlarından 10 yıl hapsi istendi.

Olay sırasında karşılıklı hakaret olduğu gerekçesiyle, hakaret suçu yönünde talep edilen cezadan indirim istendi.

İddianamede aralarında polislerin de bulunduğu 10 şüpheli hakkında takipsizlik kararı verildiği de kaydedildi.

Saldırı değil ‘mahalle hassasiyeti’ 

Saldırının ‘mahallenin hissiyatıyla gerçekleşen’ bir saldırı olduğunu savunan savcılık, “Aysel Tuğluk’un annesine ait olduğunu bilmeyen gösterici grubun mahalli örf ve inanç gereği İncek Mezarlığı’nda geceleyin defin işlemi yapılmadığından olay anında yoğun güvenlik önlemlerinin alınmış olmasını ve geceleyin mezarlık içinde defin işlemi görmeleri üzerine içinde şehit cenazesi ve aile yakınlarının mezarlarının da bulunduğu bu mezarlığa gizlice terörist cenazesi defnediliyor zanına kapılan gösteri grubun bu nedenle defin işlemini engellemek için gösteri eylemde bulundukları, sloganları bu nedenle attıkları, kolluk görevlileri tarafından dağılmaları konusunda birden çok defalar uyarılmalarına rağmen dağılmadıkları, bu şekilde atılı suçları işledikleri” ifadelerini kullandı.


Bekir Bozdağ aileyi de sorumlu tuttu: Cenazeyi defnetmekten kendileri vazgeçti