Ana SayfaDünyaRakka’da son durum: Kentin yüzde 65’i IŞİD’den kurtarıldı, 9 mahalle kaldı

Rakka’da son durum: Kentin yüzde 65’i IŞİD’den kurtarıldı, 9 mahalle kaldı

HABER MERKEZİ – Rakka’nın IŞİD’den kurtarılması için Demokratik Suriye Güçleri tarafından “Büyük Savaş” adı altında yürütülen operasyon 90. gününde. DSG komutanlarından Clara Reqa, kentin yüzde 65’inde hakimiyetin DSG’de olduğunu ve kentin tamamen kurtarılmasına 9 mahalle kaldığını söyledi.

Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) Rakka’yı IŞİD’den kurtarmak için “Fırat’ın Gazabı” adıyla 10 Aralık 2016’da başlattığı operasyonun kent merkezini kurtarma hamlesi olan ‘Büyük Savaş’ bugün üçüncü ayında.

DSG kentin yüzde 65’ini IŞİD’den kurtarmış ve kentte hakimiyeti sağlamış durumda.

IŞİD’den kurtarılan bölgelerdeki siviller ise önce oluşturulan koridorlardan güvenli bölgelere ardından da 6 ay önce Rakka Sivil Meclisi, Eyn İsa Halk Meclisi ve Demokratik Suriye Meclisi tarafından inşa edilen Eyn İsa kampına taşınmaya devam ediyor.

Operasyondaki son duruma ilişkin Fırat Haber Ajansı’na konuşan DSG komutanlarından Clara Reqa, kentin 23 mahalleden oluştuğunu, 14 mahallenin tamamen IŞİD’den kurtarıldığını ve böylelikle kentin yüzde 65’inden fazlasını kontrol altına aldıklarını söyledi.

IŞİD’in elinde 9 mahalle kaldığını ve bu mahallelerde şiddetli çatışmalar yaşandığını kaydeden Reqa şunları söyledi:

DAİŞ’in elinde El Berîd, El Emîn, Rewda, El Ekrad, Tişrin, Endülüs, Rimêla, Nehda ve Mirûr mahalleleri kalmış durumda. Bu mahallelere de operasyonlar düzenlemeye devam ediyoruz.

Kentin IŞİD’den tamamen kurtarılması için geri sayımın başladığını dile getiren Reqa, operasyonun bundan sonra çok zaman almayacağını söyleyerek, Rakka’nın tamamen özgür olacağı günün yakın olduğunu kaydetti.

Kentin IŞİD’den kurtarılmasından sonra nasıl yönetileceğine ilişkin de konuşan Reqa, daha önce IŞİD’den kurtarılan Minbic örneğinde olduğu gibi kentin Rakka Meclisi tarafından özerk bir şekilde yönetileceğini ve yönetimde Rakka’da yaşayan tüm halkların temsil edileceğini söyledi.