Ana SayfaDünyaReferanduma üç hafta kala: Katalonya’da 1 milyon insan ‘bağımsızlık’ için yürüdü

Referanduma üç hafta kala: Katalonya’da 1 milyon insan ‘bağımsızlık’ için yürüdü

HABER MERKEZİ – Katalonya Özerk Bölgesi’nde yaklaşık bir milyon insan, İspanya hükümetinin karşı çıkmasına rağmen üç hafta sonra düzenlenecek olan ‘bağımsızlık referandumu’nda “İspanya’dan ayrılmaya evet” demek için yürüdü.

Katalonya Özerk Yönetimi, İspanya hükümeti onaylamamasına ve yaptırım uygulayacağını söylemesine rağmen 1 Ekim’de İspanya’dan ayrılıp ayrılmamayı oylayacağı ‘bağımsızlık referandumu’na gidiyor.

Barselona’da yaklaşık 1 milyon insan dün, bölgenin ulusal gününde (La Diada de Catalunya) bağımsızlığı sembolize eden Estelada bayrakları, pau (barış) ve sí (evet) pankartları ile caddeleri doldurdu.

‘Oy vermeye hakkımız var’

Guardian’ın haberine göre yürüyüşe köpeği ve eşi ile birlikte katılan 58 yaşındaki Pere Vila, altı yıldır kutlanan Diada ve referandum ile ilgili şunları söyledi:

Bağımsızlık hareketi güç kazandığından bu yana Diada’nın anlamı değişti. 11 Eylül 1714’te İspanya Savaşı sırasında Barselona’nın düşüşünü andığımız gün, bugün Katalan gücünü simgeliyor. Bugün insanlara bağımsızlığı ne kadar istediklerini hatırlatıyor. Oy vermeye hakkımız olması gerektiğini düşünüyorum. Fakat İspanya hükümetinin konu oy vermeyi engellemek olunca her şeyi yapabileceğini de biliyorum.

Ellerinde ‘estelada’ bayrakları ile Katalanlar

Kalabalık, daha önce 9 Kasım 2014’te sembolik olarak gerçekleştirilen referandumu resmi olarak tekrarlama hakları olmasını talep etti.

‘Demokratik Katalanların önüne geçmeye hiçbir güç yetmeyecek’

İspanya hükümeti tarafından referandum dolayısıyla hakkında açılan ‘görevi kötüye kullanma ve emre itaatsizlik’ suçlamalarına rağmen açıklama yapan Katalonya Özerk Bölgesi Başkanı Carles Puigdemont şöyle konuştu:

Demokratik Katalanların önüne geçmeye hiçbir güç yetmeyecektir. Bu Diada, diğerleri gibi değil. Kendi belirlediğimiz referandum gününe sadece 20 gün var.

Katolanya Dış İşleri Bakanı Raül Romeva ise ‘referandumun dış ülkede yaşayan Katalanların oylarının kabul edilmesiyle çoktan başladığını’ belirtti.


Karınca Dış Haberler