Ana SayfaDünyaRusya ve Suriye rejiminden Deyr ez Zor’a ilerleyen DSG’ye saldırı

Rusya ve Suriye rejiminden Deyr ez Zor’a ilerleyen DSG’ye saldırı

HABER MERKEZİ – ‘Cizre Fırtınası’ isimli operasyon ile Deyr ez Zor’a ilerleyen Demokratik Suriye Güçleri’nin Rusya ve Suriye rejimine ait savaş uçaklarının saldırısına uğradığı bildirildi. DSG tarafından yapılan açıklamada ise saldırı nedeniyle 6 savaşçının yaralandığı belirtildi.

Fırat’ın ve Deyr ez Zor’un doğusunu IŞİD’den almak için “Cizre’nin Fırtınası Hamlesi” isimli operasyon devam ederken, Uluslararası Koalisyon güçlerinin de destek verdiği hareketi yürüten Demokratik Suriye Güçleri’ne (DSG) Rusya ve Suriye rejimince saldırı düzenlendiği bildirildi.

Bölgeden yayın yapan ANHA’nın haberine göre saldırı dün gece yarısından sonra bu sabaha karşı gerçekleşti.

Demokratik Suriye Güçleri Genel Komutanlığı tarafından yapılan açıklamada ise “Bugün 16 Eylül 2017 saat 03.30’da Rusya ve Suriye rejim uçakları Fırat’ın doğusundaki Sanayi bölgesinde güçlerimizin noktalarını bombalamıştır, sonuç olarak 6 savaşçımız yaralanmıştır” bilgisi paylaşıldı.

Açıklamada saldırının amacının ‘IŞİD’e karşı mücadeleyi boşa çıkarmak ve karmaşa yaratmak olduğu’ ifade edildi.

“Düşmanca saldırıyı şiddetle kınıyor ve ilgili taraflara bu saldırılarını durdurmaları çağrısı yapıyoruz” denilen açıklamada, saldırıların ‘teröre hizmet ettiği’ belirtildi ve bölgedeki ilerleyişin süreceği vurgulandı.

Suriye ordusu kentin batısında

Rakka’nın IŞİD’den kurtarılması için sürdürülen “Büyük Savaş” adlı operasyon devam ederken, Demokratik Suriye Güçleri (DSG) geçtiğimiz günlerde Deyr ez Zor bölgesinden IŞİD’lileri çıkartmak için ‘yakın bir zamanda harekete geçileceğini’ açıklamış, bu açıklamadan bir hafta sonra da DSG ve Uluslararası Koalisyon’un desteğiyle operasyonun startı verilmişti.

Suriye ordusu da 5 Eylül’de yaptığı açıklama ile Deyr ez Zor’un batı yakasındaki IŞİD kuşatmasını kırdığını duyurmuş, Rusya da Suriye ordusuna füzelerle destek verdiğini açıklamıştı.

Deyr ez Zor

IŞİD Deyr ez Zor vilayetinin petrol kuyularıyla topraklarının önemli bir kısmını 2014 yılı ortalarında ele geçirmiş, 2015 yılı başlarında da kent merkezinin yarıdan fazlasını denetimi altına almıştı.

Petrol ve doğalgaz zengini Deyr ez Zor’da yaklaşık 10 bin kişinin IŞİD’in elinde bulunan bölgelerde yaşadığı sanılıyor.

Demokratik Suriye Güçleri karşısında Rakka’da önemli kayıplar veren IŞİD, eğer Deyr ez Zor kenti ve çevresindeki petrol ve doğalgaz yataklarını da kaybederse, Suriye’de sadece birbiriyle bağlantısı olmayan bir kaç noktada sıkışmış olacak.

Previous post
1915'ten BUGÜNE | Soykırımda yitirdiklerinin müziksel haritalandırmasını yapan Nare Karoyan
Next post
HDP'li Baydemir, SİHA ile vurulanların sivil olduklarını belgelerle açıkladı