Ana SayfaBilim ve TeknolojiSamanyolu’nda en büyük ikinci kara delik keşfedildi

Samanyolu’nda en büyük ikinci kara delik keşfedildi

HABER MERKEZİ – Gökbilimciler, Samanyolu’nun merkezinde Güneş’in kütlesinin 100 bin katı olan bir kara delik keşfetti. Eğer bu keşif doğrulanırsa, bu kara delik, Güneş’in 400 milyon katı ağırlığındaki süper kütleli Sagittarius A* kara deliğinden sonraki en büyük kara delik olarak kayıtlara geçecek.

Güneş’in yüz bin katı büyüklüğündeki devasa bir kara delik, Samanyolu’nun merkezinde sürüklenen zehirli gaz bulutunun içinde ‘saklanırken’ bulundu.

Guardian‘da yer alan habere göre eğer bu keşifin doğruluğu kesinleşirse; bu devasa ‘şey’, galaksinin merkezindeki Sagittarius A* ismiyle bilenen süper kütleli kara deliğin ardından en büyük ikinci kara delik olacak.

Japonya’daki gökbilimciler, gazların ‘tuhaf’ hareketlerini anlama umuduyla Şili’deki Atacama çölünde yer alan oldukça güçlü bir teleskopu gaz bulutuna çevirdiğinde bu keşfi gerçekleştirdi.

Yıldızlararası diğer bulutlara kıyasla, bu bulut içerisinde yer alan gazlar oldukça farklı hızlarda hareket ediyor.

Şili’deki Alma teleskobuyla yapılan gözlemler, Samanyolu’nun merkezinden 200 ışık yılı ve 150 trilyon kilometre uzakta yer alan elips biçimli bu bulut içerisinde yer alan moleküllerin çevresindeki büyük çekimsel güçler aracılığıyla çekildiğini gösteriyor.

Yapılan bilgisayar modellemelerine göre bunun nedeni ise en fazla 1.4 trilyon kilometre çağındaki kara delik.

Samanyolu’ndaki en büyük ikinci kara deliğin keşfi

En küçük kara delikler, belli özellikteki yıldızların yaşamlarının sonuna geldiğinde patlamasıyla oluşuyor. Bilim insanlarının tahminlerine göre, Samanyolu içerisinde 100 milyon civarında küçük kara delik bulunuyor, ancak şu ana kadar bunlardan sadece 60 tanesi gözlemlenebildi.

Gökbilimciler aynı zamanda, Güneş’in 400 milyon katı ağırlığındaki Sagittarius A* gibi süper devasa kara deliklerin de Samanyolu dahil olmak üzere geniş galaksilerin kalbinde bulunduğunu söylüyor. Bu konuda hakkında cevaplanamayan soru ise bu devasa kara deliklerin nasıl oluştuğu.

Bilim insanlarının bir teorisine göre, daha küçük kara delikler devamlı birleşerek daha büyük kara delikleri oluşturuyor; oluşan bu kara deliklerin bir daha bir araya gelmesiyle de galaksilerin kalbinde süper devasa kara delikler oluşuyor.

San Diego’daki Kaliforniya Üniversitesi’nden Brooke Simmons, kara deliklerin büyümesini şöyle açıklıyor:

Bazı kara deliklerin, en azından bir milyon kat daha büyüyen süper kütleli kara deliklerin tohumu olduğunu düşünüyoruz. Bu büyüme de, diğer kara deliklerle birleşme ve galaksinin kara deliğin çevresini saran kısmının içine ilave edilmesiyle oluyor.

Ancak bu keşfe kadar “orta” ölçekli kara deliklere dair herhangi bir veriye ulaşılamamıştı. Güneş’in 100 bin katı ağırlığındaki bu kara deliğin bulunması bu yüzden önem teşkil ediyor.

Tokyo’daki Keio Üniversitesi’nden Tomoharu Oka, “Zamanla bu objenin Sagittarius A*’nın içerisine doğru çekileceğini ve gireceğini; bunun sonucunda da Samanyolu’nun merkezinde yer alan süper kütleli kara deliğin daha da büyüyeceğini” belirtiyor.


Karınca Dış Haberler

 

Previous post
Motosikletli kadınlara tüfekle ateş açıp hakaret etti
Next post
Nükleer krizin gölgesinde: ABD'den Güney Kore’ye milyarlarca dolarlık silah satışı