Ana SayfaGüncelSanıksız mahkeme: Yüksekdağ’a tahliye yok, yeni duruşma 6 Aralık’ta

Sanıksız mahkeme: Yüksekdağ’a tahliye yok, yeni duruşma 6 Aralık’ta

HABER MERKEZİ – HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, 11 aydır tutuklu yargılandığı davanın ikinci duruşmasına 20 kişilik bir salon verilmesini protesto etmek amacıyla mahkemeye katılmadı. Yüksekdağ’ın duruşmadan vareste tutulma talebi yoksa “zorla getirilme” kararı çıkarılacağının bildirilmesine karar veren mahkeme, duruşmayı 6 Aralık’a erteledi.

Kesinleşmiş hapis cezası olduğu için vekilliği ve parti üyeliği düşürülen Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın tutuklu olduğu davanın ikinci duruşması, Sincan Cezaevi Yerleşkesi’ndeki duruşma salonunda görülüyor.

Duruşmanın 20 kişilik küçük salona alınması üzerine Yüksekdağ, durumu protesto ederek mahkemeye katılmadı.

Yüksekdağ, duruşmaya gelmeyeceğini bildirmesi üzerine mahkemenin SEGBİS’le katılması kararına da tepki göstererek, SEGBİS’le katılmayı da kabul etmedi.

Avukatlar savunma yapmadı

Duruşmada konuşan avukatlar ise iddianamedeki suçlamalara dair savunma yapmayacaklarını bildirdi.

Yüksekdağ’ın avukatları, masumiyet karinesi ilkesini hatırlatarak cezaevinde duruşma yapılmasının hukuka aykırı olduğunu belirtti.

Avukatlar adına talepleri sunan avukat Gülseren Yoleri, adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini vurguladı.

Avukat Alişan Şahin de, duruşmanın ertelenerek bir hafta içinde Ankara Adliyesi içerisinde bir mahkeme salonunda görülmesini talep etti.

Avukatların tahliye taleplerini sunmasının ardından duruşmaya saat 14.00’a kadar ara verildi. Aranın ardından duruşma savcının mütalaası ile devam etti.

Savcı, Yüksekdağ’ın zorla getirilmesini talep etti

Savcı mütalaasında, büyük duruşma salonu talebinin reddini ve bir kısım birleştirme taleplerinin kabul edilmesini istedi.

Ayrıca savcı, Figen Yüksekdağ hakkında zorla getirilme kararı çıkarılmasını ve tahliye talebinin reddini istedi.

Tahliye çıkmadı, duruşma ertelendi

Mahkeme heyeti, Sıhhiye Adliyesi’nde tadilat olduğu ve “güvenlik sıkıntısı” bulunduğu gerekçesiyle avukatların duruşma salonunun değiştirilmesi talebini reddetti.

Bir sonraki duruşma, Sincan Cezaevi Kampüsü’ndeki “uygun” bir salonda görüleceği belirtildi.

Ayrıca mahkeme heyeti, Yüksekdağ’ın duruşmadan vareste tutulma talebi yoksa zorla getirilme kararı çıkarılacağının bildirilmesine karar verdi.

Öte yandan mevcut dosyanın, Yüksekdağ’ın Van 2. Ağır Ceza ve Urfa 5. Ağır Ceza mahkemeleri dosyalarıyla birleştirilmesine karar verildi.

Yüksekdağ’ın tutukluluk halinin devamına karar verilerek, duruşma 6 Aralık 2017 tarihine ertelendi.

İlk duruşmada ne olmuştu?

4 Kasım 2016 tarihinde gözaltına alınarak tutuklanan ve milletvekilliği ile HDP üyeliği düşürülen Figen Yüksekdağ, tutuklu bulunduğu davada ilk kez 4 Temmuz 2017’de hakim karşısına çıkmıştı.

SEBGİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) ile savunma yapmayı reddeden Yüksekdağ, Ankara 16. Ceza Mahkemesi’ndeki duruşma bizzat katılmayı talep etmiş ve durulmaya katılmıştı.

Savunmasında yargılamanın HDP’ye dönük “siyasi bir taarruz olduğunu” belirten Yüksekdağ, “100 yıl ceza isteniyor. Emin olun birkaç ömrüm daha olsa aynı şeyleri yeniden yaparım yeter ki bir asra değecek bir davamız olsun. Bizim bir asra değecek davamız var o da barıştır” ifadelerini kullanmıştı.

Mahkeme, Yüksekdağ’ın tutukluluk halinin devamına karar vererek davayı 18 Eylül’e ertelemişti.


Figen Yüksekdağ davasında tahliye çıkmadı: ‘Bizim bir asra değecek bir davamız var o da barıştır’


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'Yarışa döndü, uykuları kaçırdı' diyen Başbakan'dan TEOG açıklaması
Sonraki Haber
Erdoğan New York’ta, ABD basını ‘teyakkuzda’: Korumalar unutulmadı, bir dizi öneri sıralandı