Ana SayfaGüncelSebebi ‘artan muhafazakarlık ve azalan özgürlükler’: AFP, Türkiye’den ayrılanların sayısındaki artışa dikkat çekti

Sebebi ‘artan muhafazakarlık ve azalan özgürlükler’: AFP, Türkiye’den ayrılanların sayısındaki artışa dikkat çekti

HABER MERKEZİ – AFP, yurtdışına giden Türkiye vatandaşlarıyla konuşarak, özellikle de gençlerin ülkeyi terk etmesinin arkasındaki nedenlere ve son yıllarda bu gençlerin sayısında yaşanan artışa dikkat çektiği bir haber yayımladı. AFP’nin konuştuğu yurtdışında çeşitli ülkelerde yaşayan ve farklı meslek gruplarından olan insanların aktardığına göre ise Türkiye’den ayrılışların arkasındaki nedenler benzer: ‘Azalan iş imkanları, artan muhafazakarlık ve son olarak insan haklarının ve özgürlüklerinin azalması’.

Fransız haber ajansı AFP, Türkiye’deki eğitimli olduğu belirtilen gençlerin ülkeyi terk ettiğini ve başka ülkelerde hayat kurmayı tercih ettiğini anlatan bir haber yayımladı.

Ajansın konuştuğu Dilara adındaki bir kadın 5 yıl önce Dubai’ye yerleşme kararı aldığında “Türkiye ekonomisinin canlı, kültürel etkinliklerin hareketli ve Batı ile ilişkilerin iyi olduğunu; bu yüzden çoğu arkadaşının Dubai’ye taşınmasını hata olarak gördüğünü” anlattı.

Gerçek adını vermek istemeyen ve dijital pazarlama alanında uzman olan Dilara, “Özellikle de referandumdan sonra çoğu arkadaşının Türkiye’de kalmak istemeyip kendisine CV yolladığını” ifade etti.

Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden akademisyen Ulaş Sunata ise son yıllarda eğitimli gençlerin ülkeyi terk etme eğiliminin hızlandığını belirtti.

Sebepler: ‘Hak ve özgürlüklerinin azalması, artan muhafazakarlık, azalan iş imkanları’

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz hafta ‘İslam dünyasının beyin göçü sorunuyla karşı karşıya olduğundan’ şikayet etmiş, “En zeki öğrencilerimizi Batılı eğitim kurumlarına kaptırıyoruz” diye konuşmuştu.

Erdoğan, “Gençlerimiz kendi ülkelerinde, kendi üniversitelerinde parlak bir gelecek göremedikleri için giderek artan bir oranda Batı’ya yöneliyorlar” demişti.

AFP ise Türkiye’yi terk eden veya terk etme planları bulunan onlarca kişiyle konuştuğunu ve başka ülkelere yerleşme gerekçelerinde üç nedenin öne çıktığını yazdı:

  • Üniversite mezunları için azalan iş imkanları
  • İslami kökenli hükümet döneminde artan muhafazakarlık
  • İnsan haklarının ve özgürlüklerin azalması

‘Adalet, özgürlük, daha iyi yaşam standartları’

2016’daki darbe girişiminin ardından ekonominin son çeyrekte yüzde 5,1 büyümesine rağmen genç işsizliğinin yüzde 20,6 ile yüksek bir oranda olduğunu belirten AFP, reformların durmasının gençler için belirsiz bir gelecek anlamına geldiğini yazdı.

Adının gizli tutulması koşuluyla AFP’ye konuşan 33 yaşındaki bir İngilizce öğretmeni, “Adaletin olmadığı bir ülkede ne işim var?” ifadelerini kullanırken, eşi ve çocuklarıyla birlikte ülkeyi terk etmek için ilk adımlarını attığını söyleyen bir öğretmen “Daha iyi yaşam standartlarını hak ediyoruz” diye konuştu.

26 yaşındaki bir film yapımcısı ise ayrılık kararını “Türkiye’de artık bağımsız filmlere yer yok” diye gerekçelendirdi.

‘Türkiye’de akademisyen olmak cesaret gerektirir’

Türkiye’de 140 bin kişinin işinden atıldığı veya açığa alındığı, 50 binden fazla kişinin de gözaltına alındığının aktarıldığı haberde, bu ortamın akademiyi de etkilediğine dikkat çekildi.

Olağanüstü hal (OHAL) kapsamında 5500’den fazla akademisyenin kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) işinden atıldığını belirten AFP, doktorasını yapmak için gittiği Kanada’nın Montreal kentindeki eğitiminin ardından Türkiye’ye dönmemeye karar veren bir Türkiye vatandaşı ile de konuştu.

Adını açıklamak istemeyen 28 yaşındaki kişi, “Bir akademisyen olarak siyasi düşüncelerinizi bir kere bile dile getirmek Türkiye’de sizi tehlikeye atar. Böyle bir durumda Türkiye’de akademisyen olmak cesaret gerektirir” dedi.

İletişim alanında doktora öğrencisi olan Merve de kısa süre içinde Budapeşte’deki partnerinin yanına taşınacağını söyledi.

Merve hem kendisinin hem de partnerinin Türkiye’de akademik bir kariyer yürütmenin çok zor olduğunu düşündüğünü şu sözlerle aktardı:

Herkes geleceğini düşünürken kararlar veriyor, ben de ayrılmaya karar verdim.

“Türkiye öngörülemez bir ülke”

Ajansın haberine göre, 16 Nisan’daki referandumda ‘evet’ oyunun çok az farkla kazanması, umutların tamamen sönmemesini sağladı.

AFP’ye konuşan film yapımcısı “Türkiye öngörülemez bir ülke, her şey çok hızlı değişebilir” ifadelerini kullandı.