Ana SayfaDünya‘Sebebi endüstriyel tarım’: Dünya topraklarının üçte biri aşındı

‘Sebebi endüstriyel tarım’: Dünya topraklarının üçte biri aşındı

HABER MERKEZİ – Birleşmiş Milletler’in kentleşme, iklim değişikliği, erozyon ve orman kaybının birbirleriyle ilişkilerinin incelendiği araştırmasında, dünyadaki arazilerin üçte birinin yoğun tarım pratikleri nedeniyle aşırı derecede aşındığı ortaya kondu.

Birleşmiş Milletler’in (BM) bir çalışması, dünyadaki arazilerin üçte birinin yoğun tarım pratikleri nedeniyle aşırı derecede aşındığını ortaya koydu.

‘The Global Land Outlook’ (Küresel Arazi Görünümü) isimli çalışmada, verimsizleşen topraklar nedeniyle milyonlarca insanın açlık, yoksulluk ve çatışma riskiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor.

BBC Türkçe‘de yer alan habere göre küresel çapta yapılan çalışmada, verimsizleşmeye ana neden olarak endüstriyel tarıma işaret edilirken, her yıl 24 milyar ton verimli toprağın ve 15 milyar ağacın kaybedildiği belirtiliyor.

Ayrıca verimli topraklara talep arttıkça ve önlem alınmazsa sürecek bu durumun, Sudan ve Çad örneklerinde olduğu gibi çatışma riskini artıracağı da söyleniyor.

‘Nüfus arttıkça araziler için yarış artıyor’

Çalışmanın tanıtımında konuşan Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi’nin yöneticisi Monique Barbut, verimli toprakların artan nüfusla ilişkini şöyle açıkladı:

Verimli topraklar kururken ve nüfus artarken, ülkelerin kendi içinde ve küresel çapta araziler için yarışı artıyor.

‘The Global Land Outlook’ isimli çalışmanın bu konuda yapılmış en kapsamlı çalışma olduğu belirtiliyor.

Çalışma; kentleşmenin, iklim değişikliğinin, erozyonun ve orman kaybının birbirleriyle ilişkilerini haritalarla ortaya koyuyor.

BM, verimli arazilerin çölleşmesini engellemek için ulusal çapta önlemler alınmasını istedi.