Ana SayfaToplumsal CinsiyetŞiddetten kurtulmak için kimliğinden vazgeçen kadınlar

Şiddetten kurtulmak için kimliğinden vazgeçen kadınlar

HABER MERKEZİ – Erkek şiddetine maruz bırakılan kadınlar bu şiddetten kurtulmak için kimliklerini değiştirme yolunu tercih ediyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı verilerine göre 2013’te kimlik değiştiren kadın sayısı 40’ken, bu yıl rakam 300’e ulaştı.

Türkiye’de kadınların maruz bırakıldığı erkek şiddeti ve bunun karşısında gereken önlem ve düzenlemelerin alınmaması kadınları yeni bir kimlikle yeni bir hayat kurmaya itiyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın verilerine göre, şiddet gören kadınların büyük bir çoğunluğu daha güvende hissetmek için kimliklerinin değiştirilmesini istiyor.

Gazete Habertürk’ten Helin Şahin’in haberine göre şiddet gören kadınlar için sığınma evleri, elektronik kelepçe, kimlik değişimi ve şiddet uygulayan kişinin mahkeme kararıyla evden veya eşinden uzaklaştırılması gibi tedbirler alınıyor.

2017 yılında 300 kadın kimliğini değiştirdi

Fakat kadınlar en garantili çözüm yolu olarak 2013 yılındaki yasal değişiklikle hayata geçirilen kimlik değiştirme uygulamasını tercih ediyor.

Talebin yüksek olduğu uygulamanın hayata geçirildiği 2013 yılında 40 kadın ismini değiştirdi.

Bu rakam 2015’te 125’e, bu yıl ise 300’e ulaştı.

Mahkeme kararıyla gerçekleştirilen kimlik değişiminin ardından yapılan takipler sonucu yeni kimlik sahibi olan kadınların şiddet gördükleri kişiler tarafından bir daha bulunamadığı belirtildi.

‘Elektronik kelepçe’ uygulaması sadece 2 ilde var

Bakanlık, kimlik değiştirerek yeni bir hayata başlayan kadınlara devlet desteği ile iş imkanı sağlandığını ifade etti.

Kadına yönelik şiddetle mücadele biçimlerinden biri olarak kabul edilen ‘elektronik kelepçe’ uygulaması ise sadece 2 ilde hayata geçirilmiş durumda.

Bakanlığın verdiği bilgilere göre bu uygulamanın mali yönden yüksek gidere neden olduğu ama şimdiye dek 10 erkeğe takıldığı ve sonucun olumlu olduğu açıklandı.

 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İki Almanya vatandaşı daha Türkiye’de gözaltına alındı
Sonraki Haber
BM: Türkiye'de Kürt sorunuyla ilgilenenler ve sol muhalefet hükümetin hedefinde