Ana SayfaDünyaŞili Komünist Partisi’nden yasa önerisi: ‘Darbeci diktatör Pinochet’nin tüm anıtları kaldırılsın’

Şili Komünist Partisi’nden yasa önerisi: ‘Darbeci diktatör Pinochet’nin tüm anıtları kaldırılsın’

HABER MERKEZİ – Şili Komünist Partisi’nden Karol Cariola, 1973’te askeri darbe yapan ve sonrasında ülkeyi diktatörlükle yöneten Augusto Pinochet hakkında ‘Ülkenin en kanlı ve zorlu döneminin mimarının ismi hiçbir yerde yer alamaz’ diyerek, bütün anıtlarının kaldırılmasını ve ismi verilen yerlerin isimlerinin değiştirilmesi için yasa önerisinde bulundu.

Augusto Pinochet, 1973’te Şili Devlet Başkanı Salvador Allende’ye karşı ABD destekli bir darbe düzenlemiş, devam eden 17 yılda da ülkeyi diktatörlükle yönetmişti.

Şili Komünist Partisi ve parlamento üyesi Karol Cariola, başka parlamenterlerin de imzasını alarak ‘darbeci diktatör Pinochet’ye adanmış bütün yapıların ve mekan isimlerinin kaldırılmasının yasalaşmasını’ önerdi.

‘Ülkenin en kanlı ve zorlu döneminin mimarının ismi yollarda yer alamaz’

Telesur’un haberine göre Cariola, yasa önerisine dair şunları söyledi:

Bugün hala devletin sahip olduğu yerler de dahil olmak üzere Şili’de askeri bir darbenin mimarlarının isimlerinin verildiği mekanlar var. Oysa bu darbe Şili’nin tarihindeki en kanlı ve zorlu dönemdir. Bu yüzden de asla Augusto Pinochet’nin ismiyle bir yolda karşılaşmamız mümkün olmamalı.

‘Bu Almanya’da Hitler büstü dikilmesiyle aynı şey’

Öneriyi destekleyen başka bir parlamenter olan Cristina Girardi ise “Pinochet’in isminin ve anıtlarının Şili’de yer alması Almanya’da Hitler büstleri olmasıyla aynı şey, Hitler’in yaptığının soykırım olduğunu kabul eden Almanya için bu nasıl imkansız ise bizim için de öyle olmalı” dedi.


Karınca Dış Haberler

 




Önceki Haber
Kız kardeşlerini öldüren erkeğe iki kez müebbet hapis
Sonraki Haber
İfade özgürlüğüymüş: 'Aleviler yakılsa da sineye çekiyor, bu büyük şans' sözlerine takipsizlik