Ana SayfaGüncel‘Sokağa çıkma yasağı köylülere duyurulmadı, siviller tarandı’: Lice’de neler oldu?

‘Sokağa çıkma yasağı köylülere duyurulmadı, siviller tarandı’: Lice’de neler oldu?

HABER MERKEZİ – Lice’de açılan ateşle yaralananlardan Celal Yıldırım’ın kızı köyde olup biteni anlattı. Tüm yaşananların ‘sokağa çıkma yasağı’ ilan edilmeden gerçekleştiğine dikkat çeken Maviş Yıldırım, “Sokağa çıkma yasağının olduğunu söylüyorlar ama yasak saat 21.00’de ilan edildi. Tarama, patlama ise saat 20.30’da gerçekleşti. Yaşanan patlama sonrası sokağa çıkma yasağı ilan edildi” bilgisini paylaştı. Yıldırım ayrıca yaralı haldeki köylülere işkence yapıldığını da anlattı.

Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Bağlan köyünde önceki gün helikopter ile köylülerin tarandığı, bu nedenle 2’si ağır 3 sivilin yaralandığı Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerince duyurulmuştu.

Gelişmeler üzerine dün bölgeye hareket eden HDP milletvekilleri Ziya Pir, Feleknas Uca ile Sibel Yiğitalp ve partinin yöneticilerinin de yer aldığı bir heyet, köye giderek incelemelerde bulundu.

Heyet yaptığı açıklamada köyde savaş suçu işlendiğini belirterek, bir köylü ve oğlunun araç üzerindeyken bir diğerinin de tarlasını sulamaktan dönerken tarandığı bilgisini kamuoyu ile paylaştı.

Araçta yaralananlardan biri 60 yaşındaki Celal Yıldırım’dı. O sırada traktörü kullanan 24 yaşındaki oğlu Bedri Yıldırım da yaralanmıştı. Oğul Yıldırım hala gözaltında tutuluyor.

Bir diğer yaralı ise tarlasını sulamadan dönerken arkasından hedef alınan Münir Serin oldu.

Yıldırım’ın kızı anlattı

Ağır yaralanan Celal Yıldırım’ın kızı Maviş Yıldırım köyde yaşananları kendisine ulaşan kadın gazetecilere anlattı:

Ben, abilerim, babam evde oturmuştuk yemek yiyorduk. Yemekten sonra babam Celal Yıldırım ve abim Bedri Yıldırım tarla sulamak için traktöre binip köye doğru gittiler. Olay da tam da bu anda oldu; yani evden çıktıktan 5 dakika sonra. Babam ve abimin evden ayrılışlarının beşinci dakikasında birden silah ve bomba seslerini duyduk.

Sesi duyar duymaz balkona koştuk ve köyün içinden yoğun bir duman yükseldiğini gördüm ve hemen evden çıkıp köye doğru koştum. Köye vardığımda her yeri asker sarmıştı, köyü helikopterlerle ablukaya almışlardı. Yaşananlardan korkan köylüler evlerine kapanmıştı, köy meydanında hiç kimse kalmamıştı.

Maviş Yıldırım, annesi ve kuzenlerinin “Yaralı var mı?” diye defalarca sorduğu askerlerin ise kendilerine, “Hiç kimseye bir şey olmadı, her şey yolunda uzaklaşın” dediğini anlattı.

“Yaralı halde işkence”

Taranma anında yaşananları görgü şahitlerinin anlattıklarını da söyleyen Maviş Yıldırım, bu anlatımları da şöyle aktardı:

Babamı ve abimi köyün içine girer girmez helikopterlerle tarıyorlar. Olay gerçekleşirken traktörü süren abim ve traktörün arkasında oturan babam o patlama ile kendilerini traktörden yere atıyorlar. Kendilerini patlamaların etkisiyle traktörden yere atan babam ve abime sonrasında silahla ateş açılıyor. Helikopterden açılan silahlarla babam başından ağır yaralanıyor. Daha sonra babam ve abim olay yerinde, askerler tarafından kıyafetleri zorla çıkartılıp darp ediliyorlar.

“Sokağa çıkma yasağı” muamması

Maviş Yıldırım ayrıca ilan edildiği söylenen ‘sokağa çıkma yasağına’ dair de açıklamalarda bulundu.

Yaşanan olaydan sonra kendilerine ‘sokağa çıkma yasağı’ olduğu ileri sürülerek ambulans gönderilmediğini aktaran Yıldırım, şunları söyledi:

Sokağa çıkma yasağı yoktu, öyle bir şey anons edilmedi, daha önce sokağa çıkma yasağı ilan edilmeden önce anonslarla duyurulurdu. Sokağa çıkma yasağının olduğunu söylüyorlar ama sokağa çıkma yasağı saat 21.00’de ilan edildi. Tarama, patlama saat 20.30’da gerçekleşti. Yaşanan patlama sonrası sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Ayrıca yaralı olan abisinin askerler tarafından alındığını ve hala kendisinden haber alamadıklarını aktaran Maviş Yıldırım, “Nereye götürüldüğünü bilmiyoruz” dedi.