Ana SayfaGüncelSUR DAVASI | Tahliye yok, bir sonraki duruşma 2018’de

SUR DAVASI | Tahliye yok, bir sonraki duruşma 2018’de

HABER MERKEZİ – Sokağa çıkma yasakları döneminde Sur’dan tahliye edilen sivillerin yargılandığı davada tutuklu bulunan 19 sanığın tamamının tutukluluk hallerine devam kararı verildi, duruşma ise 2018’in Ocak ayına ertelendi.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde sokağa çıkma yasağında ilçeden tahliye edilen 19’u tutuklu 40 kişinin yargılandığı davaya bugün devam edildi.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 3’üncü duruşmada, tutuklu bazı sanıklar hazır bulunurken, bazı sanıklar ise SEGBİS üzerinden katıldı. Avukatların da hazır bulunduğu duruşmayı çok sanık yakını da izledi.

Duruşma dava dosyasına gelen evrakların okunmasıyla başladı.

Tokat ve Bandırma cezaevlerinde tutuklu bulunan Mahsum Saruhan ve Ekrem Karatay, mahkemede ifade vermek istediklerini, SEGBİS üzerinden ifade vermeyeceklerini belirtti. Ardından söz alan sanık avukatları, mahkeme heyetinin bir önceki duruşmanın ara kararında sanıkların mahkemeye getirilmesi için karar verdiğini hatırlatarak, müvekkillerinin mahkemeye getirilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, OHAL kapsamında çıkarılan 694 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yapılan düzenlemeyi gerekçe göstererek, avukatlar ve müvekkillerinin taleplerini reddetti.

Ardından tanık olarak dinlenen Mehmet Salih Ateş, daha önce polise verdiği ifadesini kabul etmediğini, bu ifadelerin okunmadan zorla imzalattırıldığını söyledi.

Tanık ifadeleri ardından tutukluluğa ilişkin mütalaasını veren duruşma savcısı, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti.

Sanık avukatları ise mütalaaya katılmayarak, ifade ve teşhis tutanaklarının yasaya aykırı bir şekilde hazırlandığını söyleyerek, 18 aydır tutuklu olan müvekkillerinin tahliyesini istedi.

Savunmaların ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek, eksiklerin tamamlanması için duruşmayı 2018’in Ocak ayına erteledi.

Dava hakkında

Diyarbakır Valiliği’ne yapılan girişimler sonucunda açılan ‘yaşam koridoru’ndan tahliye edilen 40 kişiden 32’si tutuklanmıştı.

Siviller gözaltına alındıkları sırada feci şekilde darp edildiklerini söylemişti.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, tutuklanan sivillerin çocuklarını ailelerinden zorla alarak SHÇEK yurduna göndermişti. Ailelerin yaptığı girişimler sonucunda çocuklar yakınlarına verilmişti.

Hazırlanan iddianamede 20 sanık hakkında “devletin birliği ve bütünlüğünü bozmak” suçlamasıyla “ağırlaştırılmış müebbet” isteniyor.

Aralarında gazeteci Mazlum Dolan’ın da bulunduğu 20 kişi hakkında ise “örgüt üyesi olmak”, “örgüt propagandası yapmak” ve “toplantı gösteri yürüyüşleri kanuna muhalefet” suçundan dava açıldı.

28 Aralık’ta görülen davanın ilk duruşmasında sanıkların savunma hakkının kısıtlanması nedeniyle arbede yaşanmış, birçok tutuklu feci şekilde darp edilmişti. Bunun üzerine davanın avukatları mahkeme heyeti hakkında bir üst mahkemeye reddi hakim talebinde bulunmuş ancak bu talep reddedilmişti.

Mahkeme, dava dosyası üzerinde yaptığı inceleme sonucunda tutuklu sanık Mehmet Salih Pasin, Mehmetcan Alpaydıncı, Rıdvan Tuncer ve Mahsum Kuzu hakkında 14 Şubat’ta tahliye kararı vermişti.

16 Mayıs tarihli son duruşmada aralarında gazeteci Mazlum Dolan’ın da bulunduğu 9 tutuklunun tahliyesine karar verilmişti.


SUR DAVASI | Teşhiste hata olunca: Gizli tanıklar ‘adres şaşırdı’, hakim düzeltti


 

Previous post
Evrensel muhabiri Kemal Özer tutuklandı
Next post
ANKARA JİTEM DAVASI | Tansu Çiller’in tanıklığı sorulmayacak