Ana SayfaDünyaSuriye ordusu Deyr ez Zor’un batısında ‘IŞİD kuşatmasını kırdı’, Rusya füzelerle destekliyor

Suriye ordusu Deyr ez Zor’un batısında ‘IŞİD kuşatmasını kırdı’, Rusya füzelerle destekliyor

HABER MERKEZİ – Suriye resmi haber ajansı SANA, Suriye ordusunun üç yıldır IŞİD kuşatması altında olan Deyr ez Zor’un batısındaki IŞİD kuşatmasını kırdığını duyurdu. Rusya ise Suriye ordusuna füzelerle destek verdiğini açıkladı.

Suriye ordusu, Rakka’nın güneydoğusunda yer alan Deyr ez Zor’un bir bölümündeki IŞİD kuşatmasını kırdığını duyurdu.

Suriye resmi haber ajansı SANA, “Suriye Arap ordusu, Deyr ez Zor’un batı yakasındaki 137. Tugay’a ilerledi ve IŞİD kuşatmasını kırdı” sözleriyle gelişmeleri duyurdu.

Bunu, Britanya merkezli savaş gözlem grubu Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de doğruladı.

Öte yandan Rusya da, Deyr ez Zor kentini geri almaya çalışan Suriye ordusuna füzelerle destek verdiğini açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Akdeniz’den fırlatılan füzelerle IŞİD’in komuta ve iletişim bölgelerinin, mühimmat depolarının, bir askeri araç tamir merkezinin ve pek çok üyesinin vurulduğu belirtildi.

Güneydeki IŞİD kuşatması sürüyor

Suriye ordusunun, orduya ait 137. tugay karargahının çevresindeki IŞİD kuşatmasını yarmak için çatışmayı sürdürdüğü belirtiliyor.

IŞİD’in de Suriye ordusuna ‘dirençli bir şekilde karşı koyduğu’ belirtiliyor.

Ordunun ilerleyişinin kentin kuzeyindeki kuşatmayı kırdığı ancak güneydeki askeri havalimanı da dahil diğer bölgelerin hala kuşatma altında bulunduğu bildiriliyor.

DSG ‘yakın zamanda’ Deyr ez Zor’a gireceğini duyurmuş, ABD destek vermişti

Rakka’nın IŞİD’den kurtarılması için sürdürülen “Büyük Savaş” adlı operasyon devam ederken, Demokratik Suriye Güçleri (DSG) geçtiğimiz günlerde Deyr ez Zor bölgesinden IŞİD’lileri çıkartmak için ‘yakın bir zamanda harekete geçileceğini’ açıklamıştı.

ABD’li komutan Stephen Townsend da Deyr ez Zor’u IŞİD’den kurtarma operasyonunda Demokratik Suriye Güçleri’ne destek vereceklerini açıklamış, “DSG’nin bölge halkları tarafından kabul edilebilecek bir güç olacağını düşündüklerini” dile getirmişti.

Deyr ez Zor

IŞİD Deyr ez Zor vilayetinin petrol kuyularıyla topraklarının önemli bir kısmını 2014 yılı ortalarında ele geçirmiş, 2015 yılı başlarında da kent merkezinin yarıdan fazlasını denetimi altına almıştı.

Petrol ve doğalgaz zengini Deyr ez Zor’da yaklaşık 10 bin kişinin IŞİD’in elinde bulunan bölgelerde yaşadığı sanılıyor.

Demokratik Suriye Güçleri karşısında Rakka’da önemli kayıplar veren IŞİD, eğer Deyr ez Zor kenti ve çevresindeki petrol ve doğalgaz yataklarını da kaybederse, Suriye’de sadece birbiriyle bağlantısı olmayan bir kaç noktada sıkışmış olacak.


Gazete Karınca, BBC Türkçe, Sputnik
Previous post
Boko Haram dört ayda en az 381 sivili öldürdü
Next post
12 yaşındaki çocuğunu cinsel istismara maruz bıraktı, 23 yıl hapis cezası aldı ancak hala serbest