Ana SayfaGüncelTanrıkulu: Ankara Cumhuriyet Başsavcısı kayyumdur; Erdoğan talimatı verdi, o da soruşturma açtı

Tanrıkulu: Ankara Cumhuriyet Başsavcısı kayyumdur; Erdoğan talimatı verdi, o da soruşturma açtı

HABER MERKEZİ – CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, ‘SİHA sivilleri vurdu’ dediği için hakkında başlatılan soruşturmaya ilişkin konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisini hedef gösterdiğini belirten CHP’li vekil, “Tamamen hukuka, Anayasa’ya aykırıdır. Bizim parlamentoda yaptığımız bütün konuşmalar ve görüşler, kürsü dokunulmazlığı kapsamında yasama sorumsuzluğu içerisindedir” dedi.

Hakkari’de silahlı insansız hava aracının (SİHA) sivilleri vurduğunu söylediği için AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hedef alındıktan sonra hakkında soruşturma başlatılan CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, hakkında başlatılan soruşturmaya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Parti Meclisi toplantısı öncesinde parti genel merkezinde konuşan Tanrıkulu, hakkındaki soruşturmanın hukuka ve Anayasa’ya aykırı olduğunu vurguladı:

Ben, bu görüşlerimi parlamentoda pazartesi günü basın toplantısıyla açıkladım. Bizim parlamentoda yaptığımız bütün konuşmalar ve görüşler, kürsü dokunulmazlığı kapsamında, yasama sorumsuzluğu içerisindedir. Dolayısıyla bununla ilgili soruşturma yapılamaz, başlatılamaz. Anayasaya aykırı biçimde bir soruşturma başlatılmıştır, Sayın Erdoğan’ın talimatıyla yapılmıştır. Erdoğan, bir Cumhurbaşkanı gibi değil, Türkiye başsavcısı gibi davranmaktadır. Talimat vermiştir ve o talimattan sonra da soruşturma başlatılmıştır. Ankara Cumhuriyet Başsavcısı daha önce ifade ettiğim gibi, parlamentoya kayyum olarak atandı, milletvekillerine kayyum olarak atandı. Ama bütün bunlara rağmen, bütün bu baskılara rağmen biz gerçekleri, hakikatleri söylemeye devam edeceğiz.

Erdoğan’ın kendisini hedef gösterdiğini ancak hedef gösterilmesine rağmen hakikatleri söylemeye devam edeceğini ve insan hakları ihlalleriyle ilgili mücadele etmeyi sürdüreceğini kaydeden Tanrıkulu, Diyarbakır’da 25 yıl avukatlık yaptığını belirterek de teröre, şiddete ve çatışmaya her yerde karşı çıktığını, şimdi de karşı olduğunu bildirdi.

Türkiye’nin meselelerinin şiddetle, çatışmayla ve terörle çözülemeyeceği görüşünde olduğunu aktaran Tanrıkulu, şöyle devam etti:

Hükümet, bütün mücadelesini hukuk dışına çıkartarak yapmaktadır. Ben, hukuk çizgisinde mücadeleye devam edeceğim. Buradan Parti Meclisi toplantısından da ifade ediyorum, nerede bir insan hakları ihlali varsa bana bildirsinler, teşhir etmeye ve üzerine gitmeye devam edeceğim cesaretle.

Ne oldu?

31 Ağustos’ta Hakkari merkeze bağlı Oğul köyünde silahlı insansız hava aracı (SİHA) tarafından atılan bomba sonucu Mehmet Temel hayatını kaybetmiş, İsmail Aydın, Musa Tarhan ve İbrahim Sak isimli köylüler de yaralanmıştı.

Hakkari Valiliği bombardıman yapıldığını kabul ederken, vurulan köylülerin “işbirlikçi” olduğunu öne sürmüştü.

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise SİHA’ların vurduğu kişilerin sivil olduğunu söylemişti.

Dün konuya ilişkin açıklamalarda bulunan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, SİHA’ları savunup vurulanların sivil olmadığını ifade etti.

Konuşmasında, CHP’li Tanrıkulu’nu hedef alan Erdoğan, şunları söyledi:

Ana muhalefet partisinin bir temsilcisi çıkıyor; ‘SİHA’lar sivilleri vurmuş.’ Nerede o siviller? SİHA’lar teröristleri vuruyor. Bunu CHP’nin temsilcileri vs. durduramaz. Ben beklerdim ki CHP’nin lideri çıksın, ‘Ey Tanrıkulu, sen kimden yanasın. Güvenlik güçlerinden yana mısın?’ Biz silahlı İHA’larımızı yaptık. Artık terör örgütü kaçacak delik arıyor. Bu beyler ölen teröristleri savunur hale geldiler. Biz sizleri tanıyoruz zaten. Tek farkınız var. Siz CHP’siniz onlar HDP. Hangi merciye müracaat ederlerse etsinler biz attığımız adımların doğru olduğuna, terörle mücadeleyi terör örgütünden bir kişi kalmayıncaya kadar devam ettireceğiz.

Erdoğan’ın bu açıklamasının ardından ise Tanrıkulu, hedef gösterildiğini belirterek, Hakkari’de vurulanların sivil olduğunu bir kez daha yineledi ve “Sizde Allah korkusu da kalmamış vicdansızlar!” dedi.

Bunun üzerine ise jet hızıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Tanrıkulu hakkında soruşturma başlattı.

Tanrıkulu yineledi: ‘SİHA sivilleri vurup öldürdü; sizde Allah korkusu da kalmamış, vicdansızlar!’