Ana SayfaGüncelTanrıkulu: Şahsımı hedef gösteren açıklamaların bir amacı da sokağı tahrik etmek

Tanrıkulu: Şahsımı hedef gösteren açıklamaların bir amacı da sokağı tahrik etmek

HABER MERKEZİ – ‘SİHA sivilleri vurdu’ dediği için hedef haline getirilen CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, siyasetçi, insan hakları savunucusu ve avukat kimliklerinin yanında Kürt kimliğinin de birilerini ‘rahatsız ettiğini’ belirterek, “Şahsımı hedef gösteren açıklamalarının bir amacı da sokağı tahrik etmektir” dedi.

Valiliğin ve hükümetin aksine ‘Hakkari’de SİHA sivilleri vurdu” dediği için önce AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hedef alınan, ardından hakkında soruşturma başlatılan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, kendisini hedef gösteren açıklamaların amacının sokağı tahrik etmek olduğunu söyledi.

“Daha önceki hükümetler de insan haklarını savunanlara karşı ölüme kadar götürecek yöntemleri denediler. Arkadaşlarımız yanı başımızda vuruldular, hapsedildiler, sürgün edildiler” diyen Tanrıkulu, siyasetçi kimliğinden önce insan hakları savunuculuğu ve avukatlık yaptığını hatırlatarak, bu kimliklerinin yanı sıra Kürt olmasının da birilerine ‘rahatsızlık verdiğini’ dile getirdi.

“Ben Kürdüm. Bu kimliğim de rahatsızlık veriyor” diyen CHP’li vekilin değerlendirmesi şu şekilde:

Bunlara yabancı değiliz, şaşırtıcı değil. Ama AKP’nin 15 yıllık iktidarlarının sonunda geldikleri yer 90’lardan çok daha kötüdür, çok daha vahşidir, çok daha kuralsızdır. 2002 yılında iktidara geldiklerinde, özgürlük, insan hakları demokrasi iddiasıyla iktidara geldiler. Şimdi adaletsizliğin, hukuk dışılığın aktörü haline geldiler. Ben bu iktidarı TOMA, dozer ve SİHA iktidarı olarak tanımlıyorum.

Linç kampanyasının ve hedef göstermenin cumhurbaşkanı düzeyine çıkmış olması ve neredeyse bakanların ve AKP yöneticilerinin, başka siyasi partilerden insanların, tek tek vekillerin bulundukları yerden doğrudan doğruya şahsımı hedef gösteren açıklamalarının bir amacı da sokağı tahrik etmektir. Bunun ne tür sonuçlara yol açtığını geçmişten birçok örnekten biliyoruz. Bunu bilerek yapıyorlar. Beni bu kadar çok hedef göstermeleri, ne kadar doğru bir şey yaptığımız ortaya çıktı. O utanç üzerlerine yapıştı. Şimdi başka utançlarla yüz yüzeler. Beni suçlayarak bunların sabıka kaydına işlenmesine engel olmayacaklar.

“Erdoğan söyledi, yargı harekete geçti”

Kendisini hedef haline getirilen sözleri Meclis kürsüsünde dile getirdiğini ve bu yüzden de “yasama sorumsuzluğu kapsamında” olduğunu belirten Tanrıkulu, sözlerinin soruşturma konusu yapılamayacağını da belirtti.

Tanrıkulu, “Ama bunu yaparak, milletvekilinin ifade özgürlüğünün önün kesilmesi parlamenter rejimin bittiğinin göstergesidir” dedi ve Erdoğan’ın kendisini hedef göstermesinden sonra savcılığın harekete geçtiğini hatırlattı.