Ana SayfaÇalışma Yaşamı‘Tembeller’ harekete geçti: Fransa’da yüzbinler Macron’un ‘reform’una karşı sokakta

‘Tembeller’ harekete geçti: Fransa’da yüzbinler Macron’un ‘reform’una karşı sokakta

HABER MERKEZİ – Fransa’da yüz binlerce kişi Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un yeni çalışma yasalarına karşı önceden ‘kazanılmış haklarını’ savunmak için sokaktaydı. Macron döneminin ilk sokak eylemi olarak tarihe geçen gösterilerin 21 ve 23 Eylül’de devam etmesi planlanıyor.

Fransa’da, Genel Emek Konfederasyonu (CGT) sendikası çağrısıyla yüz binlerce kişi Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ‘yeni çalışma yasalarını’ protesto etmek için sokağa çıktı.

Patronların daha kolay işçi alımı yapabileceği, işçilerini kolayca işten çıkarabileceği, işçilerin ücretlerini ve çalışma saatlerini sendikalarla değil de işçilerle anlaşarak karar verebileceği yasalardaki planlanan bu değişikliklere karşı yapılan gösteri, Macron döneminin de ilk sokak eylemi olarak tarihe geçti.

“Tembeller harekete geçti”

Macron, reforma karşı çıkanları ‘tembel ve radikal marjinaller’ olarak tanımlarken, ‘tembellere prim vermeyeceğini’ sözlerine eklemişti.

Göstericiler de buna karşılık olarak üzerinde “Slogan bulamayacak kadar tembelim” ve “Tembeller harekete geçti” yazan pankartlarla sokakta yerini aldı.

Salı günü sokakta bulunan göstericilerden elli yaşındaki hemşire yardımcısı Serge Amely, Macron’un yorumlarını “yakışıksız” bulduğunu belirterek şöyle tepki gösterdi:

Son 32 yıldır çalışıyorum. Her gün sabah 5’te uyanıyorum. Tembel değilim ve yaptığım iş de zor.

Kendisini ve getirmek istediği çalışma yasasını hedefine alan gösteriler sırasında Fransa lideri Macron ise ülkesinde değil; Irma Kasırgası’ndan etkilenen Saint Martin ve Saint Barts adalarını ziyaret etmekteydi.

Kasırgadan oldukça etkilenen Saint Martin’de yerel makamlar, kasırga öncesi ve sonrası yapılan tahliyelerde beyazlara öncelik tanımakla ve yapılan yardımları dağıtmamakla suçlanıyor; Fransa’ya ise ‘insani kriz’e olan bu yaklaşımı nedeniyle adada tepki gösteriliyordu.

‘Bu hakların hepsi bedel ödenerek alındı’

Fransa İçişleri Bakanına göre 223 bin, sendikaya göre 400 bini bulan sayıda insanın sokağa çıktığı gösteriler öncesinde, Radikal sol parti La France Insoumise (Boyun Eğmeyen Fransa) hareketi lideri Jean Luc Melenchon da getirilmesi planlanan ‘reformlara’ değinerek ‘Macron’un bu değişiklikten cayması gerektiğini’ söyledi:

Macron, buranın İngiltere değil Fransa olduğunu görecek. Fransızlar vahşi liberalizmi istemiyorlar. O çalışma yasasının her sayfası mücadeleyle yazılmıştır. Bu hakların hiçbiri bize başkalarınca verilmedi, hepsi bedel ödenerek alındı. Bu yasaya sonuna kadar direneceğiz.

Gösteriler devam edecek

Ülkenin en güçlü işçi sendikası konfederasyonu CGT, 21 Eylül’de tekrar sokağa ineceklerini açıkladı.

Daha önce de Melenchon, 23 Eylül’de sokağa çıkarak yasayı ülke genelinde protesto edeceklerini açıklamıştı.


Karınca Dış Haberler


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Veli Saçılık: Herkesi Nuriye ile Semih'i özgürleştirmeye davet ediyoruz
Sonraki Haber
Plajda bira içen kadınlara önce taciz sonra gözaltı: 'Çevreye rahatsızlık verdiniz' cezası