Ana SayfaDünyaTunus’ta ‘artık tabu yok’: Evlilik ve miras kanunlarında reformlara gidilecek

Tunus’ta ‘artık tabu yok’: Evlilik ve miras kanunlarında reformlara gidilecek

HABER MERKEZİ – Geçtiğimiz ay onaylanan ‘Kadınlara Yönelik Şiddetin Önlenmesi’ yasası ile kadınlara yönelik herhangi bir fiziksel, ahlaki, cinsel ya da ekonomik saldırının cezalandırılması yönünde karar alan Tunus, şimdi de ülkenin evlilik ve miras kanunlarında kadınların erkeklerle eşit haklara ve fırsatlara sahip olmasını sağlayacak reformları sağlamakta kararlı.

Tunus, ülke içi ve dışı birçok kesimden tepkilere rağmen ülkenin evlilik ve miras kanunlarında reformlara gitmekte kararlı.

Geçen ay açıklamalarda bulunan Tunus Devlet Başkanı Beji Caid Essebsi, kadınların Müslüman olmayan erkeklerle evlenebilmesine olanak verecek ve miras konusunda erkeklerle eşit haklara sahip olmasının önünü açacak değişikliklere gidilmesi hususunda niyetini belirtmişti.

Ülkenin kadın haklarında ilerleme kaydetmesini, din ve inanç özgürlüğünü koruma altına almasını sağlayan 2014 yılı anayasasına atıfta bulunan Başkan Essebsi, kadın ve erkeklerin eşitliği ile ilgili şu sözleri kaydetmişti:

Devlet, erkek ve kadın arasındaki tam anlamıyla eşitliği sağlamakla ve her iki tarafa da eşit fırsatlar vermekle yükümlüdür.

Guardian‘da yer alan habere göre yerel radyoya konuşan Afek Tunus partisi milletvekili Rym Mahjoub, bu düzenlemenin ‘ilerici ve devrimci’ olduğunun altını çizerek, bu ‘konunun aciliyeti olmadığını öne süren meclis içi ve dışı eleştirilere’ şu sözlerle cevap verdi:

Bir kadın olarak bu sorunun tartışılacak olmasından dolayı çok gururluyum. Bu, ülkede başka sosyal ve ekonomik problemler olmadığı veya başka önemli konuların tartışmasının sonlanması anlamına gelmiyor, ancak dini anlamda şart koşularak bazı kadınların miras hakkından mahrum bırakıldığını da görebiliyoruz.

Daha geçen ay onaylanan ‘Kadınlara Yönelik Şiddetin Önlenmesi’ yasası ile birlikte her iki kadından birinin aile içi şiddete maruz bırakıldığı Tunus’ta çok önemli bir adım atılmıştı.

Çıkartılan bu yasa, ‘kadınlara yönelik herhangi bir fiziksel, ahlaki, cinsel ya da ekonomik saldırı’nın ‘özel ya da kamusal hayatta’ cezalandırılacağı hükmünü içeriyor.


İki kadından birinin aile içi şiddete maruz bırakıldığı Tunus’tan büyük adım: Şiddet karşıtı yasa onandı

“Tabular artık yok”

Manouba Üniversitesi’nde akademisyen olan feminist Dalenda Larguèche de konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Larguèche; başkanın girişimini, Tunus’un evrilmesini istediği ülke için çok önemli olduğunu belirterek bunun önünü açanın Tunuslu kadınlar olduğunu şöyle ifade etti:

Tabular artık yok. Oluşturulan yeni bir Tunus ile beraber, Arap dünyasına, Müslüman ülkelere ve diğer kadınlara örnek oluyoruz. Eğer ilerici bir anayasa yaratabilmişsek eğer, burada övgüyü hak eden Tunuslu kadınlardır.

Tunus’ta şu an için Müslüman bir kadın Müslüman olmayan biriyle evlenemiyor, ancak erkeklerin önünde böyle bir yasal engel yok. Ayrıca İslami anayasaya göre erkekler kadınlardan iki kat daha fazla miras alıyor.


Karınca Dış Haberler