Ana SayfaGüncelTürkiye, Almanya’nın ‘yüksek riskli ülkeler listesine’ girecek ilk NATO üyesi olabilir

Türkiye, Almanya’nın ‘yüksek riskli ülkeler listesine’ girecek ilk NATO üyesi olabilir

HABER MERKEZİ – Almanya’nın önde gelen haber sitelerinden tagesschau.de’de yayınlanan haberde, Almanya hükümetinin Türkiye’yi istihbarat birimleri açısından ‘güvenlik riskinin yüksek olduğu ülkelerin listesine’ almayı düşündüğü iddia edildi. Eğer Almanya Türkiye’yi bu listeye eklerse, Türkiye liste içerisinde yer alan tek NATO üyesi olacak.

Almanya’nın kamu yayın kuruluşu ARD’ye bağlı tagesschau.de haber portalında Almanya ile Türkiye arasındaki güvenlik işbirliğine ilişkin bir habere yer verildi.

Batı Alman Radyoları (WDR), Kuzey Alman Radyoları (NDR) ve Süddeutsche Zeitung gazetesinin yaptığı ortak araştırmaya dayandırılan habere göre Federal İçişleri Bakanlığı, Türkiye’yi “Alman devletinin ‘sırlarını taşıyan’, istihbarat birimleri çalışanları gibi kişilerin ‘özel güvenlik riskleriyle’ karşı karşıya olduğu” ülkelerin bulunduğu listeye almayı gözden geçiriyor.

Eğer Türkiye “İstihbarat çalışanları için devletler listesi” (Staatenliste für Nachrichtendienstmitarbeiter) adı verilen bu listede yer alırsa, halihazırda aralarında Çin, Kuzey Kore, Pakistan, Rusya’nın da bulunduğu 30 ülkenin bulunduğu listede yer alan tek NATO üyesi olacak.

Haberde ayrıca, İçişleri Bakanlığı’ndan bir sözcünün “Halihazırda listenin güncellenmesi üzerinde çalışıldığını ve İçişleri Bakanlığı’nın Türkiye’nin de bu listeye eklenip eklenmemesi konusunda incelemesini sürdürdüğünü” söylediği kaydedildi.


Bu haber DW Türkçe’den derlenmiştir.