Ana SayfaGüncelTürkiye, BM İnsan Hakları Konseyi’nin kara listesinde

Türkiye, BM İnsan Hakları Konseyi’nin kara listesinde

HABER MERKEZİ – Birleşmiş Milletler ile işbirliği yapan insan hakları savunucularına baskı uygulayan ülkelerin sayısının ilk kez 20’nin üzerine çıktığı açıklandı. BM, listede yer alan 29 ülke içinde Türkiye’nin de olduğunu duyurdu.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, BM ile işbirliği yapan kişi ve grupların 29 ülkede gözdağından seyahat yasağına, varlıklarının dondurulmasından gözaltı ve işkenceye kadar birçok hak ihlaline maruz bırakıldıklarını kaydetti.

Raporda 29 ülkeden vatandaşların yaşadığı mağduriyetler aktarıldı.

O ülkelerden biri de Türkiye’ydi.

Türkiye’den Osman İşçi raporda

Raporda yer verilen Türkiye vatandaşı ise İnsan Hakları Derneği’nden (İHD) akademisyen Osman İşçi oldu.

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nde akademisyen olan Osman İşçi’nin, Ocak ayında OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edildiği kaydedildi.

Raporda, İşçi’nin görevinden “PKK bağlantısı” şüphesi nedeniyle uzaklaştırıldığı belirtilerek, bu durumun İşçi’nin Kasım 2016’da Türkiye’yi ziyaret eden BM Düşünce ve İfade Özgürlüğü Özel Raportörü David Kaye ile birlikte yaptığı çalışmalarla bağlantılı olduğundan endişe duyulduğu belirtildi.

İşçi’nin “Barış İçin Akademisyenler” bildirisine imza attığı, bu bildiriye imza atan başka öğretim görevlilerinin de ihraç edildiği ya da istifaya zorlandığı, hepsinin idari ve hukuki soruşturma geçirdiği de raporda aktarıldı.

Birçok aktivist listede değil

Raporda, BM İnsan Hakları Konseyi ile iletişim kurdukları için hükümetler tarafından cezalandırıldıkları belirtilen insan hakları savunucularının gerçek sayısının daha fazla olduğu, ancak gizlilik ya da mağdurların güvenliği nedeniyle birçok aktivistin listeye dahil edilmediği açıklandı.

Listedeki ülkeler

BM’nin 2010’dan bu yana her yıl yayımladığı raporda daha önce ülke sayısı bakımından 20’nin üzerine çıkılmamıştı.

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu listedeki 29 ülke şöyle sıralanıyor:

Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Burundi, Cezayir, Çin, Eritre, Fas, Güney Sudan, Hindistan, Honduras, İran, İsrail, Küba, Meksika, Mısır, Moritanya, Özbekistan, Myanmar, Pakistan, Ruanda, Sri Lanka, Sudan, Suudi Arabistan, Tacikistan, Tayland, Türkiye, Türkmenistan, Umman ve Venezuela.