Ana SayfaKitapTürkiye’de tutuklu, Fransa’da adına kitap basıldı: ‘Zehra Doğan – Gözler Açık’

Türkiye’de tutuklu, Fransa’da adına kitap basıldı: ‘Zehra Doğan – Gözler Açık’

HABER MERKEZİ – Sebze ve meyveleri boyaya, ellerini fırçaya, gazete kağıtlarını ise tuvale çevirerek resimlerini yapmak zorunda kalan tutuklu ressam-gazeteci Zehra Doğan için Fransa’da “Gözler Açık” isimli bir kitap basıldı.

Çizdiği resimlerden dolayı cezaevinde tutulan gazeteci-ressam Zehra Doğan için Fransa’da kitap basıldı.

Basımı yapılan kitabın adı “Zehra Doğan / Les Yeux Grands Ouverts” (Zehra Doğan / Gözler Açık).

“Journal D’Une Condamnation / Chronique Exposition” (Mahkumiyet Günlüğü / Bir Serginin Kronolojisi) alt başlığı ile yayınlanan kitabı, bir süredir Fransa’da gezici sergilenen Zehra Doğan resimlerinin küratörlüğünü de yapan Fransız visual sanatçı-şair-bağımsız yayıncı ve cenaze levazımatçısı Laurence Loutre Barbier yayına hazırladı.

Barbier’in bu kitabı hazırlama nedeni ise Zehra Doğan’ın hikayesinden etkilenmiş olması.

Kitapta Doğan’ın hikayesi, tutukluluğu ve sanatı anlatılıyor.

Ayrıca yazıları dışında, Doğan’ın tutuklanmasına neden olan sokağa çıkma yasakları döneminde yaşamını yitiren 10 yaşındaki Elif Akboğa ile ilgili yaptığı haber de kitapta yer alıyor.

Yine, bu haber ile ilgili 30 yıldır Fransa’da yaşayan gazeteci-grafiker Naz Öke’nin kaleme aldığı yazıda var.

Zehra Doğan’ın hikayesinin anlatıldığı kitapta onun aynı zamanda Terörle Mücadele Kanunu (TMK) mağduru çocuklardan olduğu belirtiliyor ve şuan da Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’nde olduğu hatırlatılıyor:

Gerekçe ise yaptığı haberler, çizdiği resimler ve o resimleri sosyal medya hesabından paylaşmak oldu. Bu duruma ise Doğan,’Yıkık binalara neden Türk bayraklı bu resmi yaptın diye 2 yıl 10 ay hapis aldım. Oysa bu fotoğrafı çeken onlardı. Ben sadece resmettim..’ diyerek tepki göstermişti.

Kitabı hazırlayan Laurence Loutre Barbier kitabın basılış amacını ise şöyle özetliyor:

Belki de Zehra’yla birbirimizden hiç hoşlanmayacağız, duruşlarımızı beğenmeyeceğiz ama bu benim için önemli değil, benim için yetenekli genç bir sanatçının haksız yere özgürlüğünden mahrum edilmesini görmek mücadele etmem için yeterli.

Ne olmuştu?

Mardin’in Nusaybin ilçesinde 23 Temmuz 2016 tarihinde gözaltına alınıp, gizli tanık beyanlarına dayanarak “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” iddialarıyla tutuklanan Zehra Doğan, 9 Aralık 2016’da Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmasında tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmişti.

2 Mart 2017 tarihinde görülen duruşmada Doğan’a, Nusaybin’de çizdiği resimleri sosyal medyada paylaştığı ve 10 yaşındaki Elif Akboğa’nın notlarını haberleştirdiği için 2 yıl 9 ay 22 gün hapis ceza verilmişti.

Gazeteci Zehra Doğan hakkında verilen ceza Antep İstinaf Mahkemesi’ne götürülmüştü.

Mahkeme ‘verilen cezanın bozulmasına yer olmadığı’ gerekçesiyle hapis cezasını onamıştı.

Doğan, 12 Haziran’da Diyarbakır’dan Mardin’e ailesini görmeye giderken hakkında kesinleşmiş cezası bulunduğu gerekçesiyle tekrar tutuklanarak Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderilmişti.

Doğan’ın cezaevi yönetiminin engellemesi dolayısıyla 2.5 aydır tutuklu bulunduğu cezaevinde resim çizemediği haberleri basına yansımıştı.

Engellemeler karşısında Doğan’ın arkadaşlarıyla birlikte yemek malzemesi için kullandıkları meyve ve sebzelerin renklerini boyaya çevirerek resim yaptığı öğrenilmişti.

Doğan, bu durumu şöyle anlatmıştı:

Fırçam olmasa da ellerimi fırça olarak kullanıyorum. Tutsak edilmiş olabilirim ve burada bir fırçam da olmayabilir. Ama ben var oldukça ellerimi fırça gibi kullanmaya ve çizmeye devam edeceğim.




Önceki Haber
Brezilya'da bir darbe: Yargı eşcinselliği hastalık olarak nitelendiren 'dönüştürme terapisi'ni onayladı
Sonraki Haber
Cumartesi İnsanları'ndan 'Güzel Ana' yaşamını yitirdi