Ana SayfaGüncelTürkiye’de yargılanan Eren Keskin’e İsveç’ten ‘İnsan Hakları Ödülü’

Türkiye’de yargılanan Eren Keskin’e İsveç’ten ‘İnsan Hakları Ödülü’

HABER MERKEZİ – Hakkında açılan 140’ı aşkın dava bulunan ve adli kontrol şartı uygulanan, yurt dışına çıkışı yasaklanan İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin’e İsveç’teki Anna Dahlbäck Anı Fonu tarafından 2017 yılı ‘İnsan Hakları Ödülü’ verildi. Yurt dışı yasağı dolayısıyla ödülünü almaya gidemeyen Keskin, buraya gönderdiği konuşmasında, “Daha önce de 2 kez silahlı saldırı yaşadım, cezaevine girdim, tehditler yaşadım. Ancak eğer insan inandığı hem kendisi hem de insanlar için doğru iş yapıyorsa, bu bir yaşam biçimi haline geliyor” dedi.

Özgür Gündem gazetesinin genel yayın yönetmenliğini yaptığı için hakkında 143 dava açılan ve yurt dışına çıkması yasaklanan Avukat Eren Keskin’e Stockholm’deki Anna Dahlbäck Anı Fonu, 2017 yılı İnsan Hakları Ödülü’nü verdi.

Akdeniz Müzesi’nde düzenlenen ödül törenine, hakkında yurt dışına çıkma yasağı bulunduğu için katılamayan Keskin’in yerine meslektaşı Sidar Güney katıldı.

Güney, Keskin’in ödül töreni için daha önce hazırladığı konuşmasını okudu.

Bu konuşmasında Keskin, Türkiye’de insan hakları açısından çok zor bir süreç yaşandığına, basın ve ifade özgürlüğünün ağır baskı altında olduğuna, 180 gazeteci, yazar ve insan hakları savunucusunun cezaevlerinde tutulduğuna dikkat çekti.

Devletin resmi politikalarına karşı hiç kimsenin ifade özgürlüğü olmadığının altını çizen, Özgür Gündem gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni olduğu için hakkında 143 dava açıldığını da söyleyen Keskin, önceki yıllarda da, insan hakları avukatlığı kimliği nedeniyle baskılara muhatap olduğunu belirtti.

“2 kez silahlı saldırı yaşadım, cezaevine girdim, tehditler yaşadım” diyen Keskin, “Ancak eğer insan inandığı hem kendisi hem de insanlar için doğru iş yapıyorsa, bu bir yaşam biçimi haline geliyor. Ben bunca ağır hak ihlallerine rağmen tek koruyucu gücün cesaret olduğuna inanırım. Ancak insanoğlu cesaretli davranmak için yan desteklere ihtiyaç duyar. Bu desteklerin en anlamlısı ‘uzaklardan’ gelen destek…” dedi.

Eren Keskin’in okunan bu konuşmasının ardından ise hukukçular ve insan hakları savunucuları birer konuşma yaptı.