Ana SayfaGüncelTürkiye’den Almanya’ya suçlama ve seyahat uyarısı: ‘Tedbirli olun’

Türkiye’den Almanya’ya suçlama ve seyahat uyarısı: ‘Tedbirli olun’

HABER MERKEZİ – Dışişleri Bakanlığı, Almanya’da yaşayan veya bu ülkeye seyahat edecek olan Türkiye vatandaşlarını uyardı. Bakanlığın açıklamasında “Vatandaşlarımız tedbirli olmalı, siyasi tartışmalara girmemeli” denildi; ‘teröre göz yummakla’ da suçlanan Almanya’da ‘yabancı düşmanlığı ve ırkçılık konusunda yargı sürecinden sonuç alınamadığı’ savunuldu.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Almanya’ya ilişkin bir seyahat uyarısı yayımladı.

Yayımlanan açıklamada, seçimler öncesinde Almanya’da siyasi liderlerin Türkiye ve yabancı karşıtı beyanlarda bulunduğu söylendi ve şu uyarıda bulunuldu:

Almanya’da yaşayan ve bu ülkeye seyahat etmeyi planlayan vatandaşlarımızın tedbirli olmalarında, faaliyetlerinde bu genel tabloyu gözönünde bulundurmalarında, olabilecek yabancı düşmanı ve ırkçı muamele, davranış ve sözlü saldırılar karşısında itidalli hareket etmelerinde, siyasi içerikli tartışmalara girmemelerinde, seçim öncesi siyasi parti toplantılarından, terörist örgütlerce düzenlenen ya da desteklenen Alman makamlarınca göz yumulan gösteri, yürüyüş gibi faaliyet alanlarından uzak durmalarında fayda görülmektedir.

Söz konusu açıklamada Almanya ‘teröre kucak açmakla’ da suçlanırken, Almanya’da ‘PKK ve FETÖ mensubu olduğu bilinen’ kişilerin barındığı ve Almanya’nın da buna ‘göz yumduğu’ savunuldu.

Yabancı düşmanlığı ve ırkçılık konusunda Almanya’da yargı sürecinden de sonuç alınamadığının kaydedildiği açıklamada, vatandaşların ‘tüm bu hususlara dikkat etmesi’ istendi.

Almanya muhalefetinden tepki: Ankara’daki hükümet ölçüyü kaçırıyor

Almanya’daki muhalefet partileri, Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı seyahat uyarısına tepki gösterdi.

DW Türkçe’nin haberine göre Sosyal Demokrat Parti (SPD) başbakan adayı Martin Schulz, Mainz’da yaptığı bir seçim etkinliğinde şöyle konuştu:

Ankara’daki hükümet ölçüyü kaçırıyor. Almanya ve Türkiye arasındaki ilişkiler Ankara’nın sistematik bir şekilde yürütmeye çalıştığı gibi olmamalıdır.

Schulz, durumun böyle devam etmesi halinde “Almanya, Türkiye’den aşağılamayı kabul edecek bir ülke değildir” ifadelerini kullandı.

SPD lideri, Türkiye’nin kabul edilemez ve tehlikeli bir biçimde, uluslararası ilişkilerin ve Avrupa’nın tüm ilkelerinden uzaklaştığını savunurken, Türkiye hükümetini bu yolu bırakıp yapıcı işbirliğine dönmeye çağırdı.

Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen de Twitter’dan şu tepkiyi gösterdi:

Dünya tersine döndü: Sürekli baskı altındaki Türkiye’den Almanya’ya seyahat uyarısı. Erdoğan’a artık silah ve tek bir sent bile yok.

Yeşiller Partisi’nin Eş Başkanı Cem Özdemir ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı “propaganda” iddiasıyla suçladı.

Özdemir, Erdoğan’ın davranışı “bir başkana yakışmıyor” dedi ve şöyle devam etti:

Nifak tohumunu Almanya’ya taşımasına izin veremeyiz… Alman-Türk vatandaşlarımıza çağrı yapıyor. Siz Erdoğan’ın propagandasına kanmayın.