Ana SayfaDünya‘Uçurtma Avcısı’nın yazarının Alan Kurdi hikayesi 360 derecelik filme dönüştürüldü

‘Uçurtma Avcısı’nın yazarının Alan Kurdi hikayesi 360 derecelik filme dönüştürüldü

HABER MERKEZİ – Türkiye’den Yunanistan’a geçmek zorunda bırakılan üç yaşındaki Alan Kurdi’nin boğularak hayatını kaybetmesinin üzerinden iki yıl geçti. Kendisi de mülteci olan yazar Halit Hüseyni’nin, Alan’ın ve ailesinin yaşamını yitirmesinden etkilenerek “Sea Prayer” (Deniz Duası) başlığı ile kaleme aldığı kısa hikaye sanal gerçeklik projesine dönüştürüldü.

Kobani doğumlu üç yaşındaki Alan Kurdi’nin, Türkiye’den Yunanistan’a botla geçmek zorunda bırakıldığı annesi ve kardeşi ile birlikte boğularak 2015 yılında hayatını kaybetmesinden beri Akdeniz’i geçmeye çalışmak zorunda bırakılan en az 8500 kişi yaşamını yitirdi veya halen kayıp.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nden (UNHCR) yapılan en son açıklamaya göre, son bir yıl içinde Avrupa kıyılarına gitmek zorunda bırakılan dört binin üzerinde kişi boğularak yaşamını yitirdi.

Bu insanlardan çoğu; Libya’dan İtalya’ya, Türkiye’den Yunanistan’a veya Fas’tan İspanya’ya gitmek zorunda bırakılanlar.

Kobanili Alan’ın hayatını kaybetmesinin ikinci yılında UNHCR tarafından yapılan bu açıklamanın ardından, “Uçurtma Avcısı” kitabıyla tanınan Halit Hüseyni, baba ve oğlun bot üzerinde belirsiz bir gelecek ile karşı karşıya kalmaları hakkında kısa bir hikaye yazdı.

The Guardian‘da yer alan habere göre kendisi de mülteci olan Hüseyni’nin “Sea Prayer” (Deniz Duası) isimli kısa hikayesi sanal gerçeklik projesine dönüştürüldü.

Hikayede baş kahraman, çocuğunu güvende tutması için deniz sularına yakarıyor.

UNHCR’in iyi niyet elçisi olan Hüseyni, 2006 yılından beri mülteciler için çalışmalar yapıyor ve Afganistan, Çad, Irak, Ürdün ve Uganda’ya ziyaretlerde bulunuyor.

Hüseyni, Alan’ın kumsaldaki fotoğrafını gördüğündeki hislerini ise şöyle anlatıyor:

Fotoğrafı gördüğümde aklıma gelen; bir çocuğu yetiştirmek için sarf edilen ve görünmeyen onca efordu. Bütün o endişeler, kaygılar… Onlar iyi olsunlar diye endişeleniyorsunuz, onlarla ilgileniyorsunuz ve onlara verdiğiniz tüm sevginin ve şefkatin ardından onun kumsaldaki o halini görüyorsunuz…

UNHCR, Alan’ın ölümünden beri Avrupa’ya gelmek zorunda bırakılan mültecilerin sayısında ‘önemli ölçüde düşüş’ olduğunu belirtiyor, ancak gene de binlerce insanın zorlu koşullarda sınırları geçmeye çalışırken hayatını kaybettiğini söylüyor.

Yine UNHCR’ye göre; Suriye’deki kötü koşulların devam etmesi durumunda, denizi geçmek zorunda bırakılan insanlar hayatlarını kaybetmeye devam edecek.


Karınca Dış Haberler