Ana SayfaBilim ve TeknolojiUzayda 20 yıl ve 8 milyar kilometrenin ardından: Cassini’nin son görevi Satürn’e ‘ölüm dalışı’

Uzayda 20 yıl ve 8 milyar kilometrenin ardından: Cassini’nin son görevi Satürn’e ‘ölüm dalışı’

HABER MERKEZİ – NASA’nın uzay aracı Cassini’nin görevi uzayda geçirdiği yirmi yıl ve katettiği 8 milyar kilometre sonrasında  bugün sona erdi. Cassini, Satürn’ün yüzeyine doğru ‘ölüm dalışı’ yaptı, toplanabilen son son verileri topladı ve uzay aracı artık ‘dayanamadığında’ ise Satürn’ün atmosferinde yanarak kül oldu.

NASA, Cassini adlı uzay aracını 15 Ekim 1997’de ABD’nin Florida eyaletinden uzaya göndermişti.

Güneş’in, Venüs’ün ve Jüpiter’in etrafında dolaşan Cassini, 1 Temmuz 2004’te Satürn’e varmış ve 13 sene boyunca bilim insanlarının gezegeni gözlemleyebilmesini sağlamıştı.

Cassini 20 yılda 250 milyondan fazla fotoğraf gönderdi

Cassini bu güne kadar Dünya’ya Güneş Sistemi’nde çektiği 250 milyondan fazla fotoğraf gönderdi, potansiyel yaşam alanları saptadı, yer altı okyanusları keşfetti…

Uzayda geçirdiği yirmi yıl ve katettiği 8 milyar kilometrenin ardından, gözle görülebilen en uzak gezegen olan Satürn’ün etrafında yaklaşık 300 kez dönen Cassini’nin görevi sona erdi.

Son görevi: Satürn’e ‘ölüm’ dalışı

Guardian’ın haberine göre Cassini, kendisine yaklaşık bir milyar kilometredir eşlik eden insan yapımı bir göktaşı ile birlikte bugün dev gezegen Satürn’e  tepeüstü dalış yaptı.

‘Son gösteri’sinde ise Satürn’ün halkaları arasına girebilen tek araç olan Cassini saatte 112 kilometre hız ile Satürn’ün bulutlarının içerisine dalıp veri topladı ve uzay aracının ‘dayanamadığı’ noktada Satürn’ün atmosferinde yanarak kül oldu.


Karınca Dış Haberler