Ana SayfaDünyaYaklaşık bir ay sonra: Myanmar Başkanı’ndan ‘etnik temizlik’e ilişkin savunma

Yaklaşık bir ay sonra: Myanmar Başkanı’ndan ‘etnik temizlik’e ilişkin savunma

HABER MERKEZİ – Myanmar Başkanı Aung San Suu Kyi, Arakan’da Birleşmiş Milletler tarafından ‘etnik temizlik’ olarak nitelendirilen çatışmaların yeniden başlaması ve 400 bin civarında kişinin yerinden edilmesi üzerine ilk defa açıklama yaparak, “Çoğu köyün bu durumdan etkilenmediğini ve Myanmar’ın uluslararası gözlemcilerin gelmesinden korkmadığını” savundu. Uluslararası Af Örgütü ise bir ay sonra gelen açıklamayı ‘hükümetin vahşet karşısında kafasını kuma soktuğunun kanıtı’ olarak nitelendirdi.

Myanmar’da Müslümanların çoğunlukta olduğu Arakan’daki çatışmaların 25 Ağustos’ta yeniden başlaması üzerine, binlerce kişi kaçmak zorunda kalarak Bangladeş sınırından geçmeye başlamış; Birleşmiş Milletler’den yapılan açıklamada ise “Myanmar’ın, Arakan Müslümanlarına “etnik temizlik yaptığı” ifade edilmişti.

400 bin civarında kişinin yerlerinden edildiği çatışmalar sonrası Myanmar, Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu’nun tek taraflı ateşkes ilan etmesinin ardından ‘ateşkesi reddettiğini’ duyurmuştu.

‘Çoğu Arakanlı etkilenmedi, uluslararası kontrole açığız’

Guardian’ın haberine göre daha önce Nobel Barış Ödülü alan Myanmar Başkanı Aung San Suu Kyi konu ile ilgili yaklaşık bir ay sonra sessizliğini bozdu.

Kyi, “Dünya’nın gözünün Arakan üzerinde olduğunun farkındayım. Myanmar topluluğunun temsilcisi olarak uluslararası kontrolden korkmadığımızı belirtmek isterim” diyerek uluslararası gözlemcilerin gelmesi konusunda sıkıntı olmadığını savundu.

Kyi ayrıca, “Bir çok Rohingya (Arakanlı müslümanlar) köyünün vahşetten etkilenmediğini” iddia ederek kundakçılık ve rastgele insan öldürmek ile suçlanan Myanmar Ordusu’nu eleştirmekten kaçındı.

Uluslararası Af Örgütü: Hükümet vahşet karşısında kafasını kuma gömüyor

Myanmar Başkanı’nın yaptığı açıklamaların uydudan elde edilen yıkım fotoğrafları ve Bangladeş’e göç etmek zorunda kalan sivillerin anlattıkları ‘askeri saldırı’ ifadeleri ile çelişmesi dikkat çekti.

Uluslararası Af Örgütü ise Kyi’nin ardından yaptığı açıklamada ise ‘bu sözlerin hükümetin vahşet hakkında kafasını kuma gömdüğüne kanıt olduğu’ söylendi ve ‘eğer Myanmar’ın korkacak bir şeyi yok ise Arakan da dahil olmak üzere vahşetten etkilenen bölgelere Birleşmiş Milletler temsilcilerinin girmesine izin verilsin’ denildi.


Karınca Dış Haberler