Ana SayfaGüncel‘Yargıya güven sarsıldı’ diyen Yargıtay Başkanı: Hükümetten ayrı ve bağımsız olunmalı

‘Yargıya güven sarsıldı’ diyen Yargıtay Başkanı: Hükümetten ayrı ve bağımsız olunmalı

HABER MERKEZİ – Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, halkın gözünde yargıya olan güvenin sarsıldığına işaret ederek, ‘kuvvetler ayrılığı’ ilkesine vurgu yaptı ve “Temel hak ve özgürlüklerin korunması yargının yürütmeden ve hükümetten ayrı ve bağımsız olmasına bağlıdır” diye konuştu.

2016’da ilk kez Saray’da yapılan adli yıl açılış töreni, bu yıl yeniden Yargıtay Konferans Salonu’nda yapıldı.

Törende konuşan Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, son dönemde yargıya güvenin giderek azaldığını belirterek, ‘yargının bağımsız olması için yürütmeden ayrı olması gerektiğini’ söyledi.

Konuşmasında darbe girişimine dair yargılamalara değinen ve ‘FETÖ’ davalarında sanıkların adaletli yargılanması gerektiğini söyleyen Yargıtay Başkanı’nın açıklamalarından öne çıkan kısımlar şu şekilde:

Tamamen bir güven mesleği olan hakimlik ve savcılık mesleğini icra edenlerin yaklaşık 1/3’ünün terörist faaliyetlerin odağında yer alması, halkın gözünde yargıya olan güveni elbette sarsacak bir durumdur. Toplumun en çok güven duyması gereken meslek mensuplarının bir terör örgütünün amaçları doğrultusunda hareket etme ihtimali dahi, tek başına bir toplumun şaşkınlık ve sarsıntı yaşamasına yeterlidir.

Bir hukukçunun insan hakları, insan sevgisi, demokrasi ve hukukun üstünlüğü değerlerine sıkı sıkıya bağlı kalarak, objektif olması, analitik düşünmesi, sorgulama yeteneğinin bulunması, olayları kuşkuyla süzebilmesi gerekir. Bu niteliklerin, temel eğitim aşamasında bireylere kazandırılması zorunluluktur. Aksi halde hukuk eğitimi ne kadar iyi verilirse verilsin arzulanan ölçüde, kaliteli ve iyi hukukçuların yetişmesi mümkün olmayacaktır. Düşünmeyen, sorgulamayan, araştırmayan, ezbere dayalı bir temel eğitim üzerine iyi bir hukuk yönetimi inşa etmemiz mümkün değildir. Kaliteli hukuk sistemi için iyi uygulamacılara ihtiyacımız olduğunu unutmamalıyız. İyi hukukçular yetiştiremezsek hangi sistemi getirirsek getirelim, başarılı sonuçlar elde edemeyeceğimizin farkında olmamız gerekir

Yargıtay’ın kurulmasına etken olan en önemli nedenlerden biri ‘kuvvetler ayrılığı’ ilkesidir. Günümüz terminolojisi ile ifade etmek gerekirse, temel hak ve özgürlüklerin korunması yargının yürütmeden ve hükümetten ayrı ve bağımsız olmasına bağlıdır.

Törene kimler katıldı?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu yıl katılmadığı törene Başbakan Binali Yıldırım, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Başkanvekili Mehmet Yılmaz ile yüksek yargı üyeleri katıldı.