Ana SayfaEkoloji‘Yasımızı nerede tutacağız?’: Sur’da halkın kurduğu ‘Yas Evi’ de yıkımın hedefinde

‘Yasımızı nerede tutacağız?’: Sur’da halkın kurduğu ‘Yas Evi’ de yıkımın hedefinde

HABER MERKEZİ – Yıkımın hedefindeki Sur’un Alipaşa Mahallesi’nde halkın kendi imkanlarıyla açtığı ‘Yas Evi’ için de yıkım kararı çıktı. ‘Yas Evi’nin kayyum atanan belediye ekiplerince boşaltılıp içindeki eşyaların kamyonlara yüklenmesine halk tepki gösterdi. Bunun üzerine belediye ekipleri eşyalara el koymaktan vazgeçti fakat yıkım kararının yarın uygulanacağını söylendi. Sur’un Yıkımına Hayır Platformu Sözcüsü Büşra Cizrelioğlu, “Sur’da abluka altında da olsa yaşayan insanlar için yaşam devam ediyor. Surlular orayı kendi imkanlarıyla yaptı. Şimdi ‘taziyemizi nerede yapacağız, yasımızı nerede tutacağız’ diyorlar” diye konuştu.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinin Alipaşa ve Lalebey mahallelerinde “kentsel dönüşüm” adı altında Mayıs ayında başlatılan yıkım devam ediyor.

Yıkımın hedefindeki Alipaşa ve Lalebey mahallelerindeki polis bariyerleriyle yapılan abluka sürerken, yıkım kararı alınan evler zorla boşaltılmaya çalışılıyor.

Yıkımın hedefinde bu kez de Surluların kendi imkanlarıyla yaptığı Alipaşa Mahallesi’ndeki ‘Yas Evi’ vardı.

Sabah saatlerinde ‘yıkım kararı’ olduğu gerekçesiyle ‘Yas Evi’ne gelen kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ekipleri, bina içindeki eşyaları kamyonlara yükledi.

Duruma mahalleli ve Sur’un Yıkımına Hayır Platformu üyeleri tepki gösterdi.

‘Yas Evi’ni kendi imkanlarıyla kurduklarını belirten ve eşyaların da belediyeye değil mahalleliye ait olduğunu söyleyen Surluların itirazı üzerine belediye ekipleri, kamyonlara koydukları eşyaları geri indirdi.

Belediye ekipleri ellerinde herhangi bir belge olmamasına rağmen yıkımın yarın gerçekleşeceğini bildirerek mahalleden ayrıldı.

Konuyla ilgili Gazete Karınca’ya konuşan Sur’un Yıkımına Hayır Platformu Sözcüsü Büşra Cizrelioğlu, ‘Yas Evi’ hakkında yıkım kararı verilmesini Sur’da yaşamı tamamen bitirmeyi hedefleyen durum olarak değerlendirdi.

“Halk tepkili, ‘yasımızı nerede tutacağız’ diyorlar”

‘Yas Evi’nin Surluların kendi imkanlarıyla kurduğunu hatırlatan Cizrelioğlu, şunları söyledi:

Sabah eşyalara el konularak bir gasp etme durumu yaşandı. Fakat mahalleli duruma ciddi tepki gösterdi. Biz de belediye ekiplerine eşyaların belediye envanterinde kayıtlı olmadığını ve eşyalara el konulamayacağını söyledik. Sonuçta ‘Yas Evi’ özel mülkiyet ve belediyeye ait bir yer de değil.

Surluların duruma ciddi bir tepkisi var. Sur’da abluka altında da olsa yaşayan insanlar için yaşam devam ediyor. Surlular orayı kendi imkanlarıyla yaptı. Şimdi ‘taziyemizi nerede yapacağız, yasımızı nerede tutacağız’ diyorlar. Eşyalar geri verildi fakat yıkım kararı baki. Biz yarın da orada olarak yıkım kararına karşı tepkimizi ortaya koyacağız.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'TMSF gasp edilmiş mal satıyor' diyen Eyüp Burç: Mağduriyetlerin büyümesine AİHM yol açtı
Sonraki Haber
8 gündür gözaltındaydılar: SGDF Eş Başkanı Ceren Çoban ve 2 kişi tutuklandı