Ana SayfaGüncel‘Yeni bir 12 Eylül’le karşı karşıyayız’

‘Yeni bir 12 Eylül’le karşı karşıyayız’

HABER MERKEZİ – 12 Eylül’ün 37’nci yılında HDK ve bileşenleri ile EMEP tarafından yapılan açıklamalarda, “yeni bir 12 Eylül ile karşı karşıya olunduğu” ve “ülkenin ağırlaşan siyasal koşullarının 12 Eylül diktatörlüğünün uygulamalarını aratmadığı” belirtildi.

12 Eylül’ün yıldönümü dolayısıyla Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Emeğin Partisi (EMEP) açıklama yaptı.

78’liler Derneği, SYKP, DAD, ESP, Yeşiller Sol Gelecek Partisi, SODAP temsilcilerinin de katıldığı, İstanbul Genel Merkez’de bir basın toplantısı gerçekleştiren HDK Eşsözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, 12 Eylül’ün ülkede hiç bitmediğini ve devam ettiğini belirtti.

Devlet hâlâ muhalif güçleri ezmeye çalışıyor. 1980’de darbeyi hazırlayanlar ülkeyi karanlığa boğdular. 12 Eylül’ün yaşattıkları işkenceler, haksızlıklar, hukuksuzluklar getirilen anayasa ile sürmeye devam ederken, yeni bir 12 Eylül ile karşı karşıyayız.

“AKP 12 Eylül’ün yarım kalanını tamamlamayı hedefliyor”

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan da yaptığı yazılı açıklamada, “Ülkenin ağırlaşan siyasal koşulları 37. yılında 12 Eylül diktatörlüğünün uygulamalarını aratmıyor” dedi ve gözaltılara, tutuklamalara, ihraçlara, grev yasaklarına dikkat çekerek özetle şunları söyledi:

12 Eylül politikalarının yarattığı koşullardan beslenen AKP iktidarı, 15. yılında 15 Temmuz darbe girişimini fırsata çevirerek, kendisine iktidar olanağı yaratan politikaların adeta hakkını vermektedir.

12 Eylül’ün devamı olarak AKP iktidarı da siyasal rejimi darbeye dayalı, faşizm temelinde yeniden düzenlemeyi amaçlıyor. Bu amacını gerçekleştirmek üzere dış politika dahil her alanda gerici politikalarını hakim kılmak istiyor. Yargı, yasama, yürütme, askeri ve sivil bürokrasi devlet yönetiminin bütün yetkileri tek adama bağlanarak otoriter bir devlet yapılandırılıyor.

KHK’ler ve OHAL altında yönetilen ülkede darbe koşullarının yaşanmadığını, iktidardan beslenenler ve yandaşlar hariç hiç kimse iddia edememektedir. AKP iktidarı 12 Eylül’ün yarım kalanını tamamlamayı hedeflemektedir.

Gürkan’ın açıklaması, “Bugün de 12 Eylül darbecilerinin devamı, tamamlayıcısı olan bu despotik rejime, darbelere, darbelerden beslenenlere karşı halkımızı demokrasi, barış, özgürlükler ve adalet için mücadeleye çağırıyoruz” sözleriyle son buldu.