Ana SayfaGüncelYeni dönemde Meclis de ablukada olacak: Drone uçurulacak, GBT yapılacak

Yeni dönemde Meclis de ablukada olacak: Drone uçurulacak, GBT yapılacak

HABER MERKEZİ – Yeni yasama döneminde Meclis’te uygulanacak “güvenlik önlemlerine” ilişkin İçişleri Bakanı Soylu tarafından hazırlanan ‘öneriler’ Başkanlık Divanı’nda kabul edildi. Buna göre Drone ile izlenecek Meclis’e gelen tüm ziyaretçilere GBT yapılacak. Adli sicil kaydı bulunan hiç kimse Meclis’e alınmayacak.

Meclis Başkanlık Divanı, yeni yasama döneminde Meclis’te alınacak “güvenlik önlemlerini” görüştü.

Toplantıda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ““güvenlik önlemleriyle” ilgili sunum yaparak öneriler sundu.

Sunumun ardından Soylu’nun oylanarak kabul edildi.

Yeni düzenlemeye göre Drone ile izlenecek Meclis’e gelen tüm ziyaretçilere GBT yapılacak. Adli sicil kaydı bulunan hiç kimse Meclis’e alınmayacak.

Düzenlemeye CHP ve HDP’den tepki geldi.

İki partiden yapılan itirazlarda önerilerin İçişleri Bakanı’ndan değil, Meclis’ten Bakanlığa gitmesi belirtildi.

Meclis Başkanvekili HDP’li Pervin Buldan ise Meclis’in drone ile izlenmesine ilişkin Hakkari’de SİHA’lar tarafından köylülerin vurulmasını hatırlatarak tepki gösterdi.

Gazete Duvar’da yer alan habere göre Meclis’te yeni dönemde uygulanacak güvenlik önlemleri şöyle olacak:

TBMM binasının çatısına antidrone yerleştirildi. Ayrıca Meclis’e bir drone alınacak. Özellikle grup toplantıların yapıldığı salı günleri drone gün boyu Meclis’te uçuş yapacak.

Meclis giriş-çıkışlarına plaka ve yüz tanıma sistemleri yerleştirilecek. Meclis 360 derece dönebilen kameralarla 24 saat izlenecek.

Ticari taksiler, kargo araçları, ziyaretçi araçları artık Meclis’e alınmayacak. Polis noktalarına zırhlı kulübeler yerleştirilecek.

Milletvekilleri, üst düzey bürokrat ve yabancı misyon temsilcileri dışında Çankaya kapısından Meclis’e giriş yapılmayacak. Tüm ziyaretçiler Dikmen kapısından alınacak.

TBMM’de, giriş kapılarında milletvekilleri için yeni geçiş sistemi kurulacak. Milletvekilleri tanımlanan araçla veya şoförle geldiklerinde herhangi bir güvenlik kontrolü olmadan giriş yapabilecekler. Milletvekili kendi aracında iken veya başka bir araç içindeyken eşi ve çocukları hariç diğer misafirlere, güvenlik kontrolünden geçtikten sonra giriş kartı verilecek.

Meclis’e giren ziyaretçileri tamamına GBT yapılacak. Adli Sicil Kaydı bulunan hiç kimse Meclis’e alınmayacak.

Meclis’te milletvekilleri dışında tüm çalışanlar ve ziyaretçiler kart takacak.

Meclis kulislerine milletvekili danışmanı dahil hiç kimse alınmayacak.

Korumalara da sınır getirilecek. Bakanlara ana bina içinde sadece 3 koruma, bir danışman eşlik edebilecek.

TBMM Genel Kurulu’nda görev alan kavas ve stenograflar için de yeni kıyafetler belirlendi. Kadınlar; etek çeket fular/başörtüsü, erkekler ise pantolon ceket giyecek ve kravat takacaklar. Kadın personele başörtüsü yardımı yapılmasına ilişkin öneri de kabul edildi.

Grup toplantı salonlarının kapasiteleri belirlenerek siyasi partilere bildirilecek. Böylece grup toplantılarına kaç kişinin geleceği belli olacak.

Meclis’te bisiklet, motorsiklet ve rehber köpekler için alan oluşturulacak.

 

Previous post
AGİT ve BM'den Türkiye’ye: Gazetecileri serbest bırakın
Next post
Hakkari'deki SİHA bombardımanına ilişkin bir açıklama da Genelkurmay’dan