Ana SayfaGüncel10 aydır tutuklular: Üç gazeteci yarın ilk kez mahkemeye çıkacak

10 aydır tutuklular: Üç gazeteci yarın ilk kez mahkemeye çıkacak

HABER MERKEZİ – Redhack’in yayınladığı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a ait mailleri haberleştirdikleri gerekçesiyle tutuklu olan gazeteciler Tunca Öğreten, Ömer Çelik ve Mahir Kanat yarın ilk kez mahkemeye çıkacak.

Redhack’in yayınladığı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a ait mailleri haberleştirdikleri gerekçesiyle 25 Aralık 2016 tarihinde evleri basılarak gözaltına alınan, 24 günlük gözaltı süresinin ardından ise tutuklanan gazeteciler Ömer Çelik, Tunca Öğreten ve Mahir Kanaat, 10 aylık tutukluluğun ardından yarın (24 Ekim) ilk kez mahkemeye çıkacak.

Duruşma yarın saat 11.00’de başlayacak.

Duruşmayı siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, basın meslek örgütleri, gazeteciler ile çok sayıda kişi izleyecek.

Davada Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) Haber Müdürü Ömer Çelik “örgüt propagandası”, Diken eski haber editörü Tunca Öğreten ve BirGün Gazetesi Muhasebe Sorumlusu Mahir Kanaat ise “örgüt üyeliği” iddiasıyla suçlanıyor.

Gazetecilere aynı zamanda “Bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme” suçlaması yöneltiliyor.


‘Neden bu haberleri yaptın ulan’: Bir gazetecilik ‘yargılaması’, 11 aylık ayrılık ve tutukluluk


Çağlayan’da bulunan İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek dava öncesi tutuklu gazetecilerin meslektaşlarından da dayanışma çağrıları gelmeye devam ediyor.

Üç gazetecinin tutukluluğu üzerinden 10 ay geçmesini “Çok acı bir durum” olarak ifade eden gazeteci Kumru Başer, MA’dan Yasin Kobulan’a yaptığı açıklamada, “İnsanların suçlu bulunup bulunmayacakları belli olmadan önce cezalandırılıyor” diyor.

Başer, şöyle devam ediyor:

Diyelim 10 ay sonra mahkemesi başlayıp, o an beraat etse bile ne olacak? İşlerinden, ekmeklerinden olmalarını, özgürlüklerinden mahrum olmalarını hadi bir yana bıraktık, bir babaya çocuğunun doğumunda bulunamamanın bedelini ödeyebilir misiniz? Mahir Kanaat bunun acısını ömrü boyunca taşıyacak mesela. Uzun tutukluluklar, yargısız infazlardır ve hukukun ruhuna aykırıdır. Maalesef şu anda Türkiye’de yargıda istisna değil, genel kural haline gelmiş bulunuyor.

Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ise yaşanan duruma tepki göstererek, “Tunca, Ömer ve Mahir 304 gün sonra hakim karşısına çıkabilecekler. Onlarla aynı soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve tutuklanan ve daha sonra dosyası ayrılan Deniz Yücel’in aylardır daha iddianamesi bile hazır değil. Tüm bunlar, Türkiye’de hem gazetecilik mesleğine hem de halkın haber alma hakkına açık bir saldırıdır” diyor.


Banu Güven: Arkadaşlarımızın özgürlüğünü ve gazeteciliğini sonuna kadar savunacağız


Gazetecilerden çağrı

Duruşma öncesi çağrı yapan 3 gazetecinin meslektaşları ise basın özgürlüğünü savunmak için herkesi yarın saat 10.00’da Çağlayan Adliyesi önüne çağırdı.

Gazeteciler tarafından yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

24 Ekim Salı günü saat 10.00’da Çağlayan Adliyesi’nde kamuoyunda sosyal medya davası olarak bilinen davanın ilk duruşması görülecek. Mahir Kanaat, Tunca Öğreten ve Ömer Çelik’in tutuklu, Metin Yoksu, Derya Okatan ve Eray Sargın’ın tutuksuz yargılandığı davada gazeteciler Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın maillerini yayımlayan RedHack’in paylaşımlarını sosyal medyada paylaşmak ve haberleştirmekle suçlanıyor. Medya tarihinin en kısa iddianamelerinden olan 9 sayfalık iddianamede gazeteciler haber yaptıkları için ‘terör örgütü üyesi’ olmakla suçlanıyor. Yandaş medya dışında kalan tüm gazetecilerin hedefte olduğu bu dönemde gazetecilerin haber yapma hakkını savunmak bir zorunluluk halini aldı. Medyanın özgür olmadığı bir ülkede hiçbirimizin olmayacağı bir gerçeklik olarak karşımızda duruyor. Basın özgürlüğünü savunmak gazetecilere özgürlük demek için 24 Ekim Salı günü (yarın) saat 10.00’da Çağlayan Adliyesi’nde buluşuyoruz.