Ana SayfaGüncel’10 Ekim’de Ankara’nın göbeğinde barışı kaybettik’

’10 Ekim’de Ankara’nın göbeğinde barışı kaybettik’

HABER MERKEZİ – 10 Ekim Ankara Katliamı’nın 2’nci yıldönümünde katliamda yaşamlarını yitirenler İstanbul Kadıköy’de anıldı. Katliamda yaşamın yitiren Dicle Deli’nin babası Faik Dicle, 10 Ekim ile birlikte Ankara’nın göbeğinde barışı kaybettiklerini söyledi.

10 Ekim Ankara Katliamı’nın ikinci yıldönümü nedeniyle katliamda yaşamını yitiren 102 kişi İstanbul Kadıköy’de bulunan Beşiktaş iskelesi önünde anıldı.

İstanbul Emek ve Demokrasi Koordinasyonu öncülüğünde gerçekleştirilen anmaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP), çok sayıda sendika, meslek odası ve siyasi parti temsilcisi ile binlerce yurttaş katıldı.

‘Ankara’nın göbeğinde barışı kaybettik’

Saygı duruşunun ardından katliamda yaşamın yitiren Dicle Deli’nin babası Faik Dicle, 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği adına konuştu.

Diyarbakır, Suruç katliamlarını hatırlatan Baba Deli, “Düşen ateş Ankara’da bizim kalbimize düştü” dedi.

Faik Deli, 10 Ekim Katliamı’nın Cumhuriyet tarihinin en büyük katliamı olduğunu vurguladı. Deli, katliam ile birlikte insanların yaşamlarının “Ankara katliamı öncesi ve sonrası” diye ikiye ayrıldığını söyledi.

Deli, 10 Ekim ile birlikte Ankara’nın göbeğinde barışı kaybettiklerini de söyledi.

Baba Deli, katliamda yaşamını yitirenlerin yakınları olarak talepleri olduğunu ve bu taleplerini şöyle sıraladı:

Sadece tetikçiler değil, katliamda sorumluluğu olan kamu görevlilerinin de yargı önüne çıkarılmasını istiyoruz. İhmal ve kasıtları bulunduğu gerekçesi ile yargılanmalılar. 22-23 Kasım’daki duruşmaya halkın katılımının istiyoruz. Katliamda yaşamını yitirenler anısına bir anıtın yapılmasını talep ediyoruz. Her ayın 10’unda Ankara Garı önünde yapacağımız anmaya izin verilmesini istiyoruz.

img

Deli’nin ardından katliamda yaşamını yitiren Ata Önder Atabay’ın ablası Özgür Atabay, kardeşine yazdığı şiiri okudu.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko ise katliamda sorumluluğu bulunanların yargı önüne çıkarılması gerekerek, “Bunlar yargı önüne çıkarılmazsa o zaman çok kan akar” dedi.

‘Onları asla unutturmayacağız’

Beko’nun ardından ortak açıklamayı okuyan Ekim Çiftçi, şunları söyledi:

10 Ekim Katliamı davasında, gerek sanıkların mahkemedeki tutumu, gerek mahkeme heyetinin duruşmalar boyunca katliamın sorumlularını korumaya dönük aldığı tutum, bu ülkenin yönetenlerinin kanlı geleneğinin sürdüğünün açık göstergeleridir.

10 Ekim’de Ankara’da kaybettiğimiz insanlarımızın umutları, hayalleri için direniş sürüyor, sürecek.

Katliamın ikinci yılında, kaybettiklerimizin davasının sonuna kadar takipçisi olacağımızı; onları asla unutturmayacağımızı ve katilleri asla affetmeyeceğimizi buradan bir kez daha ifade ediyoruz. Katliamın ikinci yılında, bugün, Ankara Garı önünde, Ankara sokaklarında, İstanbul Üniversitesi’nde 10 Ekim anmalarına dönük saldırıları kınıyoruz.

10 Ekim’de kaybettiğimiz yoldaşlarımızın hayalini kurdukları bir ülke ve dünya için mücadeleye devam ediyoruz, büyüterek devam edeceğiz. Katliamın tüm sorumlularından hesabın sorulacağı bir ülkeyi hep beraber yaratacağız.