Ana SayfaDünya100’üncü günde Türkiye’ye çağrı: ‘Suçlamalar uydurma, derhal serbest bırakın’

100’üncü günde Türkiye’ye çağrı: ‘Suçlamalar uydurma, derhal serbest bırakın’

HABER MERKEZİ – Uluslararası Af Örgütü, haklarında 15’er yıla kadar hapis istenen hak savunucuları için hazırlanan iddianamenin en ufak bir incelemeye dayanmayan ‘yalan ve imalardan’ oluştuğunu savundu. Örgüt, Türkiye’de tutukluluklarının 100’üncü gününe giren insan hakları savunucularının derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Uluslararası Af Örgütü, Türkiye’de tutukluluklarının yüzüncü gününe giren insan hakları savunucularının serbest bırakılmaları çağrısında bulundu.

Örgütten yapılan açıklamada, “Haksız bir şekilde tutuklanan 11 aktivistin koşulsuz bir şekilde derhal serbest bırakılmaları” istendi.

Aralarında Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser ve Almanya vatandaşı Peter Steudtner’un da olduğu  10 kişi 5 Temmuz’da İstanbul Büyükada’da düzenlenen bir seminer sırasında gözaltına alınmış, daha sonra ise tutuklanmıştı.

Örgütün Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç ise bu olaydan bir ay önce tutuklanmıştı.

‘Saçma ve uydurma suçlamalar’

Geçen hafta açıklanan iddianameye göre “Silahlı örgüte yardım etme” ve “Silahlı örgüte üye olma” suçlarından haklarında 15’er yıla kadar hapis cezası istenen insan hakları savunucularına yönelik suçlamaları değerlendiren Uluslararası Af Örgütü, suçlamaların “saçma ve uydurma” olduğunu söyledi.

Örgütün Avrupa Direktörü John Dalhuisen yaptığı açıklamada, “100 gün önce meslektaşlarımız insan haklarını savundukları için hapsedildiler. Her geçen gün, darbe sonrası uygulanan baskılar Türkiye’deki adalet sisteminin kusurlarını daha da ortaya çıkarıyor” ifadesini kullandı.

Dalhuisen, iddianamenin en ufak bir incelemeye dayanmayan ‘yalan ve imalardan’ oluştuğunu, kendine saygısı olan hiçbir mahkemede yeri olmadığını savundu.

İnsan hakları savunucularını tutuklamanın muhalefete müsamaha gösterilmeyeceği mesajı vermeyi amaçladığını belirten Dalhuisen, ancak İdil Eser ve arkadaşlarının cesaretinin daha aydınlık bir mesaj verdiğini, eleştirel seslerin susturulamayacağını ifade etti.

‘Delil yok’

Uluslararası Af Örgütü’nün açıklamasında üç aylık bir soruşturmanın ardından savcılığın iddia ettiği ‘fantastik’ suçlamalarıyla ilgili hiçbir delil bulunmadığı da belirtildi.

Açıklamada ayrıca göz yaşartıcı gaz kullanımıyla ilgili veya açlık grevindeki eğitimcilerin serbest bırakılması çağrısı gibi sıradan insan hakları faaliyetlerinin ‘terörizm’ ile bağdaştırılmasının tuhaf olduğu kaydedilirken, ilerleyen günlerde İdil Eser’in doğum günü için 25 ülkede etkinlikler düzenleneceği açıklandı.

Söz konusu etkinliklerin Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenecek bir doğum günü partisinden, Madrid’de kurulacak sembolik bir hapishanede yapılacak olan basın toplantısına kadar çeşitlilik içinde olacağı ifade edildi.