Ana SayfaGüncel12 yıllık barınma hakkı mücadelesi kazandı: Dikmen Vadisi’nde halk evini terk etmeyecek

12 yıllık barınma hakkı mücadelesi kazandı: Dikmen Vadisi’nde halk evini terk etmeyecek

HABER MERKEZİ – Dikmen Vadisi’nde 2006 yılından bu yana devam eden barınma hakkı mücadelesi sonuçlandı. Yaklaşık 280 gecekondu sahibi, yerinde ve maliyetinde konut hakkını kazandı.


HABER: Deniz Nazlım – Selman Güzelyüz


Dikmen Vadisi halkının 2006 yılından bu yana sürdürdüğü barınma hakkı direnişi 12 yılın sonunda kazanımla sonuçlandı. Vadide mücadelenin öncülüğünü yapan Barınma Hakkı Bürosu tarafından yaklaşık 2 yıl önce Dikmen Vadisi Halkı Konut Yapı Kooperatifi kurulmuştu.

Dikmen Vadisi Halkı Konut Yapı Kooperatifi’nde örgütlenen 280’i aşkın gecekondu sahibi bulunuyor.

Kısa süre önce yapılan anlaşmaya göre; vadinin 28 dönümlük arazisinin 6 dönüm 312 metrekaresi, Dikmen Vadisi Halkı Konut Yapı Kooperatifi’ne devredildi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan ihaleyi kazanan inşaat şirketinin vadiye yapacağı evler için Dikmen Vadisi halkı evin maliyetini ödeyecek. Her bir gecekondu sahibinin, bir daire için 55 bin TL ödemesi konusunda anlaşmaya varılırken, 10 bin TL peşin, kalan 45 bin TL ise 5 yıl vade farksız şekilde ödenecek.

Böylelikle 2006 yılında direnişe başlayan Dikmen Vadisi halkının 12 yıldır temel talepleri olan yerinde ve maliyetinde konut hakkı kazanılmış oldu.

‘3 ay inşaat başlama süresini bekleyeceğiz’

Barınma Hakkı Bürosu Başkanı Tarık Çalışkan, yasal hiçbir işlemin kalmadığını, tüm imzaların atıldığını belirterek, direnişin kazandığını şu ifadelerle duyurdu:

Biz sınıfsal mücadele tarafındayız. Burada da 80’den sonra yaşayan halkın bir takım rantçı çevreler tarafından baskı altına alındığı noktayı gördüğümüzde biz buna müdahale etmeye çalıştık, bunu başardık… Melih Gökçek, herkesin tanıdığı bir adam. Her yönteme başvurdu, ama halkın direnişi, mücadele anlayışı Melih Gökçek’e bu fırsatı vermedi. Bugün geldiğimiz noktada da biz mücadeleyi kazandık. Bizim artık her hangi bir sorunumuz kalmadı. Sadece toprakların tapuya dönüşme süreci için 15 gün bekleyeceğiz. Ondan sonra da 3 ay inşaat başlama süreci var, onu bekleyeceğiz. Burada en büyük kazanım halkın mücadele, direniş, örgütlülük anlayışı, başka bir şey yok.

‘Sınıfsal mücadele kazandı’

Çalışkan, 12 yıl süren direnişin kazanımla sonuçlanmasının anlamını ise şöyle anlattı:

Bugün sınıfsal mücadele kazanmıştır. Önemli olan sınıfların ne kazandığı. Direniş mücadelesinin ne kazandığı. Karşı taraftaki adam da sonuç itibariyle kendi sınıfının mücadelesini yürütüyor, biz de kendi sınıfımızın mücadelesini yürütüyoruz. Biz gerçekten halklar mücadelesi yürüten arkadaşlar, kimsenin diline, ırkına, inancına dokunmadan sadece ihtiyaçlar üzerinden mücadele verirsek kazanıyoruz. Sonuç itibariyle bugün halklar mücadelesi kazandı, kaybedenler belli. ‘55 bin TL’ye ev mi olur’ diyorlar. Niye olmasın! Ben 12 yıldır neden mücadele veriyorum, bunun bir karşılığı olması gerekiyor. Bu Türkiye’de ilk defa olan bir şey. 80’den sonra toplumsal mücadeleye örnek olacak bir kazanım sağladı. Bundan herkes ders almalı. Bu mücadele Türkiye’ye örnek oldu.

Direnişin kronolojisi

Dikmen Vadisi Kentsel Dönüşüm Projesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından 1990’lı yılların sonunda başlatılmış, 5 etaba ayrılmış ve henüz ilk üç etabı tamamlanmıştı. 12 yıllık direnişe sahne olan Dikmen Vadisi ise, projesinin son iki etabını oluşturuyordu.

Son iki etabı tamamlamak üzere Ankara Büyükşehir Belediyesi 2006 yılında çalışmalara başladı. Bölgede yaşayan gecekonduculara evlerini terk etmeleri için şartları belediye tarafından belirlenen bir anlaşma dayatıldı.

Dayatılan şartlara göre, gecekonducu sahiplerine evlerini yıkıp gitmeyi kabul ettikleri takdirde, devletin belirlediği düşük faiz oranlarıyla borçlanarak ev sahibi olacaklarının garantisi verilmişti.

2006 yılında bölgede bulunun 2 bin 400 haneden, yaklaşık bin 900’ü anlaşmayı kabul ederek evlerini yıkıp gitmişlerdir. Geriye kalan yaklaşık 550 gecekondu sahibi ise direnişe başladı. Ancak aradan geçen 12 yılda kalan 550’den de evlerini yıkıp, gidenler oldu.

2006 yılından bu yana Dikmen Vadisi, belediyenin hiç bir hizmetinden faydalanamadı. Aynı dönem mücadelenin öncülüğünü yapan Barınma Hakkı Bürosu, vadinin içinde kuruldu.

2006 yılının Aralık ayında, projenin tamamlanmış kısmına kadar tek sıra halinde kalabalık bir yürüyüş gerçekleştirildi, zincirleri oluşturuldu.

Dikmen Vadisi direnişinin dönüm noktası 1 Şubat 2007 yılında yaşandı. Yaklaşık 5 bin polis, kamyonlar, yıkım araçları, ambulanslar ve itfaiye araçları mahalleye girdi. Gün boyu devam eden çatışmalar sonucunda polis ve yıkım ekipleri geri çekildi. Bu dönem ardından birçok demokratik kitle örgütü tarafından vadide sık sık eylemler düzenlendi.

2007 yılının Eylül ayında, vadi adına gönüllü avukatlar tarafından açılan davanın sonucunda, Ankara İdare Mahkemesi, projeyle ilgili olarak yürütmeyi durdurma kararı aldı.

Eylemlerin ardından vadiye baskılar artarken, 2008 yılının Ağustos ayında ise Barınma Hakkı Bürosu kundaklandı. Vadi halkı, kundaklanmanın sorumlusu olarak Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek’i gösterdi.

2009 yılında Belediye Meclisi’nde alınan kararla proje iptal edildi. Ancak daha sonra bölge tekrar kentsel dönüşüm kapsamına alındı.

Gönüllü avukatlar tarafından yürütülen davalar neticesinde İdare Mahkemesi tarafından 2012 yılında yeniden “yürütmeyi durdurma” kararı alındı.

Buna karşılık Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından Meclis’ten geçirilen yeni yasaya dayanılarak, Dikmen Vadisi “afet riski altında” gösterildi. Bu şekilde dava açma yolu da kapatıldı.

Proje için 2013 yılında belediye tarafından, yıkımın ihaleyle devri yönünde karar verilir. İhaleyi alan taşeron şirketin mahalleye keşif amacıyla yaptığı ziyaretler vadi halkı tarafından engellendi.

Aynı dönem, ismi bilinmeyen şirket adına gelen bazı silahlı kişiler tarafından vadi halkı tehdit edildi. Kısa bir süre sonra Barınma Hakkı Bürosu kurşunlandı. Silahlı gruplara karşılık veren bir mahalle sakini aynı dönem tutuklandı.

2014 yılı itibariyle gelinen aşamada, belediye Dikmen Vadisi Kentsel Dönüşüm Projesi’nin son iki etabını komple devretmek üzere ihale görüşmelere başladı.

Yaklaşık iki yıl önce Dikmen Vadisi Halkı Konut Yapı Kooperatifi kuruldu. Sonuç olarak, 6 dönüm 312 metrekare arazi kooperatife devredildi ve Dikmen Vadisi halkı, yerinde ve maliyetine konut hakkını kazandı.


MA