Ana SayfaDünya‘2014 öncesine dönüş’: Kürdistan haritasında son durum ne?

‘2014 öncesine dönüş’: Kürdistan haritasında son durum ne?

HABER MERKEZİ – 16 Ekim’deki harekatın ardından Kerkük dahil bir çok kentin Irak ordusu ile Haşdi Şabi’ye devredilmesi sonrası Kürdistan haritasındaki son durum ne? Kerkük’e yönelik saldırı sonrası haritaya bakıldığında Federe Kürdistan topraklarının yaklaşık yüzde 35 küçüldüğü anlaşılıyor. Hali hazırdaki sınırlar ise 2014 öncesine bir dönüş yaşandığına işaret ediyor. Öyle ki buna, operasyondan bir gün önce 15 Ekim’de Dukan’da düzenelenen ve KDP ile KYP temsilcilerinin katıldığı toplantıda karar kılındığı belirtiliyor.

Yüzde 92 ‘Evet’ ile sonuçlanan bağımsızlık referandumunun ardından Irak merkezi hükümeti ile Kürdistan Bölgesi arasında tırmanan gerilim Kerkük’te çatışmaya dönüşmüştü.

16 Ekim’de Kerkük’e Haşdi Şabi ile birlikte ilerleyen Irak ordusu, Peşmerge’nin çekilmesiyle kentte denetimi eline almıştı.

Ayrıca Kerkük, Dakuk ve Tuzhurmatu’nun teslim edilmesi sonrası, sırasıyla Diyala’nın Celavla ile Hanekin, Kerkük’ün Dubiz, Musul’un Şengal, Mahmur ve Başika’nın da aralarında olduğu 6 ilçesi ile Erbil’in Pirde ilçesi de Peşmerge’nin denetiminden çıkmıştı.

Peşmergelerin geri çekildiği noktalara ise Haşdi Şabi güçleri yerleştirilmişti.

Ancak dün, kimi yerlerde protestolara da sahne olan Kerkük’te Haşdi Şabi’nin, Irak başbakanı Haydar el İbadi’nin talimatı üzerine merkezden çekildiği bildirilmişti.

Kerkük-Erbil yolunda çatışma

Gelen son haberler ise Irak ordusu ve Federal Polis Gücü ile Peşmergeler arasında sabah saatlerinde Kerkü-Erbil yolunda çatışmalar yaşandığı yönünde.

Çatışmanın Pirde (Altun Köprü) kasabasında çıktığı ve çatışmalarda Iraklı güçlerin Pirde kasabasını ele geçirdiği belirtiliyor.

Haritada son durum ne?

Peki, 16 Ekim’le beraber Peşmerge’nin çekilmesi sonrası harita nasıl şekillendi?

Son gelişmelere göre Irak ordusu, 2014 yılında IŞİD’in saldırıları ile başlayan savaştan önceki sınırların hepsini ele geçirmiş oldu.

Bu ise Irak Kürdistan Bölgesi topraklarının yaklaşık yüzde 35’ine tekabül ediyor.

2003 yılında Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesinden sonra söz konusu bölgelerde ikili yönetim oluşmuştu. Irak ordusu ile memurlarının bulunduğu kentler, ortak bir şekilde yönetiliyordu.

Ancak 2014 yılında IŞİD’in saldırılarıyla Irak ordusu bu bölgelerden çekilmiş ve buralara Peşmerge yerleşmişti. Yönetim de Kürtlere geçmişti. Fakat idari olarak hala Irak’a bağlı yerlerdi.

Anlaşma mı?

Haritanın bugün bu şekli almasında 15 Ekim günü Dukan’da yapılan toplantının belirleyici olduğu söyleniyor.

Öyle ki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) temsilcilerinin katıldığı Dukan’daki toplantıda, 2014 yılından önceki ikili yönetime dönülmesinin öngörüldüğü ve bu konuda anlaşma yapıldığı belirtiliyor.

Söz konusu toplantıya günü Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, KDP Genel Başkanı Mesud Barzani ile Celal Talabani’nin oğlu Pavel Talabani’nin yanı sıra çok sayıda temsilci katılmıştı.

Yerel kaynaklar, geri çekilmenin sorumlusu olarak birbirini işaret eden KDP ve KYB’nin 2014 öncesindeki sınırlara dönüşü öngören anlaşmaya uyduğunu belirtiyor.


‘Hakan Fidan ve Kasım Süleymani Kerkük harekatına katıldı’ iddiası


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul'da bir kadın cinsel saldırıya maruz bırakılıp gasp edildi
Sonraki Haber
Demirtaş'tan Abdullah Öcalan açıklaması