Ana SayfaGüncel2015’ten bu yana ilk ziyaret: Erdoğan İran’da

2015’ten bu yana ilk ziyaret: Erdoğan İran’da

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nisan 2015’ten bu yana İran’a ilk ziyaretini gerçekleştiriyor. Erdoğan’a Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın yanı sıra birçok bakan eşlik ediyor.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak amacıyla İran’a gitti.

Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından resmi törenle karşılandı.

Törenin ardından iki lider görüşmelere geçti.

Gerçekleştirilecek görüşmelerde, ikili ilişkilerin yanı sıra Irak Kürdistan Bölgesi, Irak ve Suriye başta olmak üzere bölgedeki güncel konuların ele alınması bekleniyor.

Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısına başkanlık edecek Erdoğan ve Ruhani, daha sonra ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir gün sürecek İran temasları kapsamında Ruhani’nin yanı sıra İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ile de görüşecek.

Erdoğan 2 yılın ardından İran’da

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Eylül ayındaki ABD ziyaretinden dönüşü sırasında İran’a da gideceğini açıklamış ve bu görüşmeyi “çok önemli” olarak nitelendirmişti.

Erdoğan, Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki bağımsızlık referandumu konusunda Türkiye ile İran’ın benzer kararlar aldığına dikkat çekerek, “İran’ın kararı bizimle örtüşüyor. Geleceğe yönelik bazı yaptırımlar konusunda İran ile adımları atmamız lazım ki, geri adım atılmasın” demişti.

Ayrıca bu ziyaret, Erdoğan’ın Nisan 2015’ten bu yana İran’a yaptığı ilk ziyaret olma özelliğini de taşıyor.

Erdoğan’a kimler eşlik ediyor?

Erdoğan’ı İran ziyaretinde; Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ile AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker eşlik ediyor.