Ana SayfaGüncel2015’ten bu yana ilk ziyaret: Erdoğan ve Ruhani’den ortak açıklama

2015’ten bu yana ilk ziyaret: Erdoğan ve Ruhani’den ortak açıklama

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nisan 2015’ten bu yana İran’a ilk ziyaretini gerçekleştiriyor. Ziyareti sırasında İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşen Erdoğan, basın açıklamasında Irak Kürdistan Bölgesi’nde yapılan referanduma değinerek, Erbil yönetimine yönelik adımların ağırlaşacağını belirtti. Ruhani ise iki ülke arasındaki ticari anlaşmalara değindi.

İran’a bir günlük resmi ziyaret düzenleyen AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüştü.


2015’ten bu yana ilk ziyaret: Erdoğan İran’da


İki lider görüşme sonrası ortak basın açıklaması yaptı.

Ruhani: İki ülke arasındaki ticaret, milli para birimiyle yapılacak

Ruhani’nin açıklamasının öne çıkan noktaları şöyle:

Temel amacımız Suriye ve Irak Kürdistan Bölgesel Yöneti’mindeki gelişmeler ile ilgili olarak İran, Türkiye ve Rusya arasında daha fazla işbirliği ile bölgede barış, istikrar ve güvenliği hakim kılmaktır.

Bölgede etnik ve mezhepsel ayrımcılıkları artırmaya çalışanlar var. İki ülke de (İran ve Türkiye) bu ayrımcı hareketleri kabul etmiyor. Irak ve Suriye’nin bütünlüğü iki ülkenin de amacı.

Irak Kürdistanı halkı bizim komşu ve kardeşlerimiz, onlara baskı uygulamak istemiyoruz. Ancak yöneticiler bazı yanlış kararlar aldılar ve bunları telafi etmek zorundalar. İran, Türkiye ve Irak olarak ciddi girişimlerde bulunmalıyız.

İki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirerek ticaret hacmini 30 milyar dolara çıkarmak istiyoruz.

İki ülke arasındaki ticaret, milli para birimiyle yapılacak.

Türkiye-İran arasındaki üç gümrük kapısından ikisi yarından itibaren olmak üzere 24 saat çalışacak.

Türk tarafı İran’dan daha fazla doğalgaz almaya hazır olduğunu bildirdi. İlgili bakanlıklar arasında gerekli müzakereler yapılacak.

Turizm konusunda daha fazla işbirliği yapılacak

Erdoğan: Erbil yönetimine yönelik adımlar ağırlaşacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Irak Kürdistan Bölgesi’nde 25 Eylül’de yapılan bağımsızlık referandumuna değinerek, Erbil yönetimine yönelik adımların ağırlaşacağını belirtti.

Erdoğan’ın açıklamasından satır başları şöyle:

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin gayrimeşru referandumunu zaten tanımadığımızı ifade ettik. 350 km sınırla kuzeyde Türkiye, doğusunda İran, güneyinde merkezi yönetim, batısında Suriye. Kuzey Irak Bölgesel yönetimin neyin referandumunu yapıyor, kendisini İsrail’den başka tanıyan bir ülke yok. Mossad’la masaya oturarak verilen karar meşru olamaz, gayri meşrudur.

Böyle bir adım atmak Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’ni yalnızlığa sevk edecektir. İran ve Türkiye olarak bu konudaki kararlılığımız bellidir. Irak’taki muhatabımız merkezi yönetimdir. Bildiğiniz gibi attığımız adımlar var. Bundan sonra daha ağırlaştırılarak atılacak adımlar var.

Erdoğan’ın bu ziyareti, Nisan 2015’ten bu yana İran’a yapılan ilk ziyaret olma özelliğini taşıyor.