Ana SayfaDünya2017’de Akdeniz’den Avrupa’ya geçmeye çalışan en az 2 bin 800 mülteci hayatını kaybetti

2017’de Akdeniz’den Avrupa’ya geçmeye çalışan en az 2 bin 800 mülteci hayatını kaybetti

HABER MERKEZİ – Uluslararası Göç Örgütü, 2017’nin başından bu yana Akdeniz üzerinden Avrupa’ya ulaşan mülteci sayısının 150 bini geçtiğini, bunun yanında en az 2 bin 800 mültecinin ise Akdeniz sularında hayatını kaybettiğini açıkladı. Örgüt, hayatını kaybedenlerin gerçek sayısının çok daha yüksek olabileceğine dikkat çekti.

Uluslararası Göç Örgütü’nün (IOM) açıkladığı verilere göre, 2017 yılının başından bu yana Akdeniz üzerinden Avrupa’ya yaklaşık 150 bin mülteci geçiş yaptı.

IOM’un dün Cenevre’de açıkladığı rakamlara göre, 2016 Ocak ayından 22 Ekim 2016 tarihine kadar, Akdeniz rotası üzerinden yaklaşık 325 bin mülteci Avrupa’ya ulaşmıştı.

Geçtiğimiz seneye oranla bu yıl Avrupa’ya geçen mülteci sayısında azalma oluşu, “mültecilerin Yunanistan üzerinden Avrupa’nın kuzeyindeki ülkelere geçtikleri Balkan rotasının kapatılması” olarak belirtildi.

Her dört mülteciden üçü Avrupa’ya ulaştı

DW Türkçe’nin haberine göre, 2017 yılı başından bu yana Akdeniz üzerinden yola çıkan her dört mülteciden üçü İtalya kıyıları üzerinden Avrupa’ya ulaştı.

Mültecilerin İtalya dışında Yunanistan, Kıbrıs ve İspanya kıyılarına ulaştıkları belirtildi.

İtalya’ya 2017 yılında ulaşabilen mültecilerin ağırlıklı olarak Nijerya, Gine, Bangladeş, Fildişi Sahili, Mali, Eritre, Gambiya, Senegal ve Sudan’dan geldikleri aktarıldı.

2 bin 800 mülteci hayatını kaybetti, IOM’a göre gerçek sayı çok daha yüksek

Bunun yanında en az 2 bin 800 mülteci ise Akdeniz sularında hayatını kaybetti.

Mültecilerin büyük bölümünün boğulduklarını belirten IOM, sayıların çok daha yüksek olabileceğine dikkat çekti.

Mültecilerin Avrupa’ya geçmeye çalıştığı plastik botların Akdeniz üzerinden bir yolculuğa uygun olmadığı belirtildi.