Ana SayfaGüncel3. İstanbul Kürt Kültür Sanat Günleri başlıyor: ‘Birbirimizden güç alalım’

3. İstanbul Kürt Kültür Sanat Günleri başlıyor: ‘Birbirimizden güç alalım’

HABER MERKEZİ – MKM tarafından düzenlenen 3. İstanbul Kürt Kültür Sanat Günleri 25 Ekim’de başlıyor. OHAL nedeniyle etkinliğin geciktiğini söyleyen tiyatrocu Rugeş Kırıcı, herkese katılım çağrısı yaparak “Birbirimizden güç alabilelim ve daha daha iyilerini yapalım” dedi.

Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) tarafından bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek İstanbul Kürt Kültür Sanat Günleri 25 Ekim’de başlıyor.


‘Sanat teslim alınamaz’: MKM, 3. İstanbul Kürt Kültür Sanat Günleri’ne hazır


Açılışı 25 Ekim saat 13.30’da Murat Satılmış adlı bir tutuklunun resim sergisi ile başlayacak program süresince konserlerden, resim sergilerine, tiyatrodan panellere birçok etkinlik düzenlenecek.

Amaç Kürtlerin eserlerini bir araya getirmek

5 gün boyunca sürecek etkinlik hakkında Mezopotamya Ajansı’na açıklama yapan tiyatro oyuncusu Rugeş Kırıcı, Mezopotamya, İran, Irak, Suriye, Türkiye ve Avrupa’da yaşayan Kürtler tarafından ortaya çıkarılmış eserleri bir araya getirmeyi amaçladıklarını söylüyor:

Hem halkla buluşturmak hem de yapılan sanat ürünler ile sanatçıların da buluşmasını sağlamak, karşılıklı bir etkileşim ortak yapılar ve ortak üretimler de ortaya çıkarmak ve taşımaktır. Bunun verimini de kısmen alıyoruz.

İstanbul’un en çok Kürt nüfusunu barındıran metropol olduğunu belirten Kırıcı, ürünleri bir araya getirmenin en iyi yolunun da böylesi bir organizasyon olduğunu belirtti.

‘Program OHAL nedeniyle gecikti’

Bu yıl OHAL nedeni ile programın geciktiğini dile getiren Kırıcı, “OHAL kendi içerisinde birçok olumsuzluğu barındırıyor. Bundan da ilk önce Kürt sanatı etkileniyor. Biz yine de bu koşullarda bu festivali yapma kararlığı içerisine girdik” diye konuştu.

Etkinliklerin geçen seneye oranla biraz daraltılmış olduğunu söyleyen Kırıcı yine de MKM sanatçılarının kolektif bir şekilde dopdolu bir program hazırladığını ifade etti.

‘Her yer bize kapısını açmadı’

Özel salonlarla anlaşamaya çalıştıklarını ancak her yerin kapılarını kendilerine açmadığını vurgulayan Rugeş Kırıcı sözlerine şöyle devam etti:

Ama hala bize kapılarını, mekanlarını açan dostlarımız var. Yayabildiğimiz kadar İstanbul’a yaymaya çalıştık. Pek çok yerde ayrı mekanda gösteriler koymaya çalıştık. Ama tabi ki çok kolay olmadı. Herkesi bekliyoruz. Orada olmaları o salonları doldurmaları bizim için çok önemli. Ki birbirimizden güç alabilelim ve daha daha iyilerini yapalım.

Etkinlik programı

3. İstanbul Kürt Kültür Sanat Günleri’nin etkinlik programı şöyle:

25 Ekim:

* Cezayir Toplantı Salonu’nda resim sergisi. (13.30)

* Panel: Moderatör Genim İldan; konuşmacılar, Cevahir Sadak, Agit Işık, Berfin Emektar, Sami Tan (14.00)
* Kısa Film gösterimi (17.00)

* Şişli Kent Kültür Merkezi’nde MKM açılış konseri. (20.30)

26 Ekim:

* Sunum: “Üç diasporada Kürt Edebiyatı” (14.00)

* Tiyatro: “Dawiya dawî” (20.00)

* Kenter Tiyatrosu’nda konser: Xalit Tari, Ruşen Alkar, Agit Işık (20.00)

27 Ekim:

* Su Gösteri Merkezi’nde “Heft û Heşta Du Kesan” (16.00)

* Su Gösteri Merkezi’nde Dengbêj (18.00)

* Gölge Kültür Merkezi’nde “Qırıx” gösterimi (20.00)

* Kenter Tiyatrosu’nda konser: Rojhılat Project, Mizgin Tahir, Ayfer Düztaş (20.00)

28 Ekim:

* Su Gösteri Merkezi’nde Amed Yeni Oyun (15.00)

* Bostancı Gösteri Merkezi’nde konser: Serhat Çarnewa, Metin Kemal Kahraman, Bajar, Şehribana Kurdî, Zelal Gökçe, Nurcan Değirmenci, Deniz Esmer, Çiya Şenses (18.00)

29 Ekim:

* Su Gösteri Merkezi’ne “Qırıx” gösterimi (15.00)

* Gölge Kültür Merkezi’nde konser: Stêrkên Azadiyê (18.00)

* Kenter Tiyatrosu: Bêrû, TJN (20.00)

Previous post
OHAL'de cezaevleri: Patnos'ta 'çıplak arama' işkencesi, Elazığ'da iki tutukludan günlerdir haber yok
Next post
Helsinki Komisyonu'ndan Erdoğan'a 'OHAL'i bitirin' çağrısı