Ana SayfaDünyaABD Büyükelçisi Bass’tan vize açıklaması: Konunun çözülmesinin ne kadar süreceğini kestiremiyoruz

ABD Büyükelçisi Bass’tan vize açıklaması: Konunun çözülmesinin ne kadar süreceğini kestiremiyoruz

HABER MERKEZİ – ABD Büyükelçisi John Bass, vize başvurularının askıya alınmasıyla ilgili açıklama yaptı. “Türkiye’nin konsolosluk çalışanını tutuklama kararının, bazı yetkililerin, Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki uzun zamandır süre gelen işbirliğini bozmak amacında olup olmadığına ilişkin soruları akıllara getirdiğini” ifade eden Bass, “Konunun çözülmesinin ne kadar süreceğini kestiremiyoruz” diye konuştu.

ABD Büyükelçisi John Bass, ABD Büyükelçiliği’nin Türkiye’den yapılan vize başvurularını süresiz olarak durdurulmasına ve alınan bu kararın nedenlerine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Geçtiğimiz hafta Türkiye’deki ABD Konsolosluğu çalışanının tutuklamasına değinen Bass, “Bazı Türk yetkililerin, sanığı ya da avukatı bilgilendirmeden bazı gazetelere iddialarla ilgili bilgi sağladığını” savundu:

Bu yıl ikinci defa olarak geçen hafta, diplomatik misyonumuzun bir Türk çalışanı Türk yetkili mercileri tarafından tutuklanmıştır. Ancak, bu tutuklamanın neden meydana geldiğini veya ne olduğunu ve şayet varsa çalışanımıza karşı olan delilleri, sarf ettiğimiz tüm çabalarımıza rağmen tespit edemedik. Bu personel, kanun uygulama konularında Türk yetkili kurumlarıyla işbirliğini güçlendirme ve Amerikan ve Türk vatandaşlarının güvenliğini temin etme alanında faaliyet gösteren bir bölümde görev yapmaktadır. Üstelik, çalışma arkadaşımızın avukatına erişimine yeterli izin verilmemiştir.

Özellikle rahatsızlık veren nokta ise, görünüşe göre bazı Türk yetkililer, yine sanığı ya da avukatını bilgilendirmeden, bazı gazetelere iddialarla ilgili bilgi sağlamışlardır. Söz konusu gazeteler, çalışanın, misyonumuzun resmi çalışanı sıfatıyla, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti üyeleri, polisi ya da savcılarıyla kanuni uygulama konularıyla ilgili görüştüğü iddialarını yinelemişlerdir.

Türkiye Cumhuriyeti polisi ile görüşmenin ve seyahat etmenin personel için rutin bir işin parçası olduğunu ifade eden Bass, “Türkiye Cumhuriyeti, çalışanın yasal olmayan herhangi bir faaliyetin içinde olduğunu gösteren herhangi bir bilgi paylaşmamıştır” diye konuştu.

Öte yandan Bass, “Türkiye’nin konsolosluk çalışanını tutuklama kararının, bazı yetkililerin, Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki uzun zamandır süre gelen işbirliğini bozmak amacında olup olmadığına ilişkin soruları akıllara getirdiğini” söyleyerek, şu ifadeleri kullandı:

Eğer doğruysa, bu durum, diplomatik tesislerimizde çalışan ve buraları ziyaret eden kişileri risk altına sokacaktır. Bu tutuklamaların münferit bir olay mı olduğunu, yoksa başka Türk çalışanlarımızın da sadece görevlerini yerine getirirken Türk hükümeti yetkilileri ve daha geniş kapsamda Türk toplumuyla görüşmeleri nedeniyle tutuklanmalarını mı beklemeliyiz, bilmiyoruz.

Bizim yerel çalışanlarımız da birer Türk vatandaşıdır ve biz, Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm diğer vatandaşları gibi, onların da Türk kanunlarına uymalarını bekliyoruz. Aksi ispat edilene kadar masumiyet karinesi de dahil olmak üzere Türk Anayasası ve tüm çağdaş demokrasilerin izledikleri hukukun üstünlüğü prensipleri uyarınca, Türk yetkili makamlarından uygun hukuki savunma ve yargı süreci beklemek onların da hakkıdır.

Son olarak Bass, vize hizmetlerinin askıya alınma durumunun uzun sürmeyeceğini umduklarını belirterek, “Konunun çözülmesinin ne kadar süreceğini kestiremediklerini” açıkladı:

Bu kolay aldığımız bir karar değildir, büyük üzüntüyle aldığımız bir karardır. Vize hizmetlerinin askıya alınmasının insanlara rahatsızlık vereceğinin farkındayız. Uzun sürmeyeceğini umuyoruz, ancak bu konunun çözülmesinin ne kadar süreceğini kestiremiyoruz. Bu süreyi, yerel çalışanlarımızın gözaltına alınma nedenleriyle ilgili her iki hükümet arasında devam eden görüşmeler ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin Türkiye’deki tesislerimiz ve personelimizin güvenliğine ilişkin taahhütleri belirleyecektir.

Ne olmuştu?

Firari eski savcı Zekeriya Öz ile irtibatı tespit edildiği iddia edilen ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz 4 Ekim’de tutuklanmıştı.

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği dün akşam saatlerinde, yaptığı duyuruda Türkiye’de göçmen olmayan vize hizmetlerinin süresiz askıya alındığını açıklamıştı.

Açıklamada, “Son zamanlarda yaşanan olaylar, ABD Hükümeti’ni, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin ABD Misyonu’nun tesisleri ve personelinin güvenliğine ilişkin taahhütlerini yeniden değerlendirmek zorunda bırakmıştır. Söz konusu değerlendirme sürecinde, Büyükelçiliğimiz ve Konsolosluklarımıza gelen ziyaretçi sayısını en aza indirgemek amacıyla, şu andan itibaren geçerli olmak üzere, Türkiye’deki tüm ABD diplomatik misyonlarındaki göçmen olmayan vize hizmetleri askıya alınmıştır” denilmişti.


ABD, Türkiye’den yapılan vize başvurularını askıya aldı


Bu gelişmenin hemen ardından da Türkiye’den benzer bir açıklama yapılmıştı.

Açıklamada, “Son zamanlarda yaşanan olaylar, Türk hükümetini, ABD hükümetinin Türk misyonlarının tesislerinin ve personelinin güvenliğine ilişkin taahhütlerini yeniden değerlendirmek zorunda bırakmıştır. Söz konusu değerlendirme sürecinde, ABD’deki büyükelçiliğimize ve başkonsolosluklarımıza gelen ziyaretçi sayısını en aza indirgemek amacıyla, şu andan itibaren geçerli olmak üzere, ABD’deki tüm misyonlarımızdaki ABD vatandaşlarına yönelik vize işlemleri askıya alınmıştır. Söz konusu uygulama etiket vizenin yanısıra e-Vize ve sınırda bandrol vize uygulamalarını da kapsamaktadır” denilmişti.