Ana SayfaGüncelABD konsolosluk görevlisi ‘casusluk’tan tutuklandı

ABD konsolosluk görevlisi ‘casusluk’tan tutuklandı

HABER MERKEZİ – Firari eski savcı Zekeriya Öz ile irtibatı tespit edildiği iddia edilen ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz tutuklandı.

“17-25 Aralık 2013 Kumpas Davası”na ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında hakkında dava açılan polis müdürleri ve firari eski savcı Zekeriya Öz ile irtibatı tespit edildiği iddia edilen ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı.

Casusluk suçlamasıyla tutuklandı

Emniyetteki işlemleri tamamlanan ve bugün Çağlayan’daki İstanbul adliyesine getirilen şüpheli Topuz, savcılıkça ifadesi alındıktan sonra tutuklanması talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi.

Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği, şüpheli Topuz’un, ”Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs”, ”Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla, gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askerî casusluk maksadıyla temin etmek” ve ” Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlarından tutuklanmasına karar verdi.

ABD’den tepki

ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz’un ‘casusluk’ suçlamasıyla tutuklanmasının ardından ABD’den tepki geldi.

Türkiye’deki ABD Diplomatik Misyonu tarafından yapılan açıklamada, Topuz’un “hukuka dayalı bir mahkeme yerine medyada yargılanmasının amaçlanmasından büyük bir rahatsızlık duyulduğu” belirtildi.

Açıklamanın tamamı şöyle:

Kalın’dan açıklama

ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu’nda çalışan bir kişinin tutuklanması hakkında konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, TRT Türk’te verdiği röportajda, “İddianameyi görmüş değilim, ancak tutuklandığına göre ciddi deliller var” dedi.

Kalın, tutuklanan Metin Topuz’un, Adil Öksüz’ün de aralarında olduğu 15 Temmuz darbe girişiminin ‘kilit isimleri’ ile telefon görüşmeleri yaptığının tespit edildiğini de söyledi.

Dışişleri Bakanlığı: Diplomatik listede yer almıyor

Dışişleri Bakanlığı’ndan da ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisinin tutuklanmasına ilişkin bir açıklama yapıldı.

Bakanlığın açıklamasında, “Zanlı ABD Konsolosluğu’nun kayıtlı personeli değil. Tutuklanan M.T., diplomatik listede yer almıyor” denildi.

Previous post
DİNK DAVASI | Sanık Okan Şimşek: Hapis cezası ile tehdit edildim
Next post
Gaziosmanpaşa'da araca silahlı saldırı: 1 kişi yaşamını yitirdi, 2 yaralı var