Ana SayfaGüncel‘ABD medeni değil’ diyen Erdoğan sordu: Böyle adalet olur mu?

‘ABD medeni değil’ diyen Erdoğan sordu: Böyle adalet olur mu?

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin korumaları hakkında çıkardığı gözaltı kararına değinerek ABD’yi medeni olmamakla suçladı. Medeniyetin ölçülerini de sıralayan Erdoğan, “100 katlı binalar yapmak sizi medeni yapmıyor” dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da bulunan İbni Haldun Üniversitesinde Uluslararası Medeniyet Şurası’nın açılışında konuştu.

Batıyı hedef alan Erdoğan, “Bugün aziz dinimizi terör örgütleri üzerinden öylesine bir yere konumlandırmaya çalışıyorlar ki böyle olmadığını anlatmaya çalışmaktan çoğu zaman hakikati ifade etmeye fırsat bulamıyoruz” dedi.

‘100 katlı binalar yapmak sizi medeni yapmıyor’

Medeniliğin büyük büyük binalar dikmek olmadığını söyleyen Erdoğan şöyle konuştu:

Bir şehrin Batı ölçüsüne göre medeni sayılması için yollarda aydınlatma olması, sokaklarda çamur bulunmaması gibi görünür özelliklere bakılır, halbuki İslam’ın ölçüsüne göre bir şehrin medeniliğinin işareti, mesela kapı kilitlemeden dışarı çıkılabilmesi, ihtiyaç sahibi herkese el uzatılması, sokak hayvanlarına dahi şefkatle davranılması demektir. Bizim medeniyetimizde medenilik budur. Fakat bu tuzağın içine biz farklı şekilde düştük. 40 kat, 100 kat bu tür binaları yapmak sizi medeni yapmıyor ama biz de bu tuzağın içine düştük, onu da söyleyeyim.

‘Trump’ın medeniyet olayı şekil değiştiren bir tipoloji’

ABD ve Donald Trump’a seslenen Erdoğan, “Sayın Trump, bana göre medeniyet olayını şekil olarak değerlendiren bir tipolojidir” yorumunda bulundu.

Farklı düşünce insanlarına kapıları kapatmadıklarını ileri süren Erdoğan, Amerika’da bir ‘sıkıntı’ olduğunu dile getirdi:

Amerika’da Müslümanlar oradan kovulmanın hesapları içerisine mahkum edilmişse Amerika’da bir sıkıntı var demektir. Önce Trump’ın bunu masaya yatırması lazım. Bizim hedefimizde insan, yaratılmışların en şereflisidir. Fakat görüyorum ki Amerika’da durum böyle değil ve şu andaki gidiş orada sıkıntıdır.

‘Ben bu ülkeye medeni demem’

Korumaları hakkında verilen gözaltı kararına da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Benim 13 tane korumam kendi davetine gittiğim bir ülkede eğer kalkıp da daha Amerika’da tanımadan, görmeden, bilmeden haklarında, gıyaplarında gözaltına alma kararı çıkıyorsa kusura bakmasınlar, ben bu ülkeye medeni demem” dedi.

ABD’nin adaletsiz davrandığını savunan Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

Beni davet edeceksin, yanımda korumalarım, ben bir ülkenin Cumhurbaşkanıyım ve teröristlere orada adeta bizi dövdürmeyle, tehditle karşı karşıya bırakacaksın ve kendi korumalarım bizimle ilgili tedbir alacak, hele hele iki tanesi orada hiç yok, eşimin korumaları ve bunlarla ilgili savcı gözaltına alma kararı verecek. Böyle adalet olur mu?