Ana SayfaDünyaABD ve İsrail’den UNESCO’dan çekilme kararı

ABD ve İsrail’den UNESCO’dan çekilme kararı

HABER MERKEZİ – Amerika Birleşik Devletleri yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, ABD’nin UNESCO’dan çekilme kararı aldığı ifade edildi. ABD’nin kararının ardından İsrail de UNESCO’dan ayrılma kararı aldı.

Amerika Birleşik Devletleri yetkililerin Associated Press’e yaptığı açıklamaya göre, Filistin’in üyeliği konusundaki uzun süredir devam eden anlaşmazlığın ardından ABD, UNESCO’dan (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü) çekilme kararı aldı.

ABD’den yapılan açıklamaya göre, çekilmenin 31 Aralık 2017 itibariyle yürürlüğe gireceği belirtildi.

ABD’nin ardından İsrail de ayrılıyor

ABD’nin yıl sonu itibarıyla UNESCO’dan resmen ayrılacağını açıklamasının ardından, benzer bir girişim de İsrail’den geldi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, UNESCO’dan ayrılma hazırlıklarının başlatılması talimatını verdi.

Ne olmuştu?

Filistin’in UNESCO’ya tam üye olarak kabul edilmesine yönelik oylama, Birleşmiş Milletler’den bazı ülkeler tarafından İsrail karşıtı önyargının kanıtı olarak görülmüştü.

UNESCO 2011’de Filistin Yönetimini tam üye olarak kabul ettiğinden bu yana ABD aidatları kesmiş, söz konusu ödenmemiş borcun tutarı şimdiden 500 milyon dolara ulaşmıştı.

ABD, daha önce 1980’li yıllarda kötü yönetildiği ve siyasi nedenler için kullanıldığı gerekçesiyle UNESCO’dan ayrılmış, 2003 yılında UNESCO’ya tekrar katılmıştı.