Ana SayfaGüncelABD’den Türkiye açıklaması: Gerginliğin düşmesinden yanayız

ABD’den Türkiye açıklaması: Gerginliğin düşmesinden yanayız

HABER  MERKEZİ – ‘Vize krizine’ ilişkin konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nauert, beklentilerinin “tansiyonun düşmesi” olduğunu söyledi. İstanbul başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz’un tutukluluğuyla ilgili de konuşan Nauert, “Biz Türk hükümetinden iddialara ilişkin kant göstermelerini istedik” dedi.

ABD ve Türkiye arasında vizelerin askıya alınması nedeniyle başlayan kriz sürerken taraflardan karşılıklı açıklamalar da gelmeye devam ediyor.

Konuya ilişkin konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Heather Nauert, gerginliğin düşmesinden yana olduklarını söyledi.

Dışişleri Bakanları Mevlüt Çavuşoğlu ile Rex Tillerson arasında dün yapılan telefon görüşmesine de değinen Nauert, görüşmede tutuklu bulunan Rahip Andrew Brunson ile iki ABD misyonu çalışanının durumlarının ele alındığını belirtti. Nauert, tutukluların aileleri ve avukatları ile görüştürülmesi yönünde verilen sözlerin tutulmasını beklediklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD’ye yönelik eleştirileri ve tutuklanan kişilere kullandığı ifadelere ilişkin soruları da yanıtlayan Nauert, “Bu açıklamaları görmedim” dedi ve şunları söyledi:

Biz Türk hükümetinden bu yönde kant göstermelerini istedik. Türk hükümetine, bizim çalışanlarımızın terör örgütü üyeliği ile ilgili kanıt varsa bu kantları bizle paylaşmalarını çağrısı yapıyoruz. Eğer böyle bir bağlantıları olduğunu düşünüyorlarsa kesinlikle bunun kantlarını görmek isteriz. Ayrıca bu kişilerin avukatlarıyla görüştürülmeleri yönündeki sözlerin tutulduğunu görmek isteriz, bunu yakından izleyeceğiz. Türk hükümetinin varlığını söylediği kanıtları biz görmedik.

İlişkilerin üzerinde büyük gerilim var. Daha soğukkanlı olmayı umuyoruz, diyalog içinde olalım istiyoruz. Ancak Türkiye’nin devam eden soruşturmalar konusunda ABD ile işbirliği yapmak isteyip istemediğine ilişkin ciddi kaygılarımız var. Sorgulanan yada tutuklanan kişiler, bizim Türkiye’deki yerel personelimiz ve Türk güvenlik personeliyle çalışan kişiler. Umarız ki bir NATO üyesi olan Türkiye güvenlik alanında aramıza mesafe koymaya çalışmıyordur.