Ana SayfaDünyaABD’li heyet ile ‘vize krizi’ görüşmeleri: ‘Çözüm için müzakereler sürecek’

ABD’li heyet ile ‘vize krizi’ görüşmeleri: ‘Çözüm için müzakereler sürecek’

HABER MERKEZİ – Amerika Birleşik Devletleri ile Türkiye arasında geçen hafta başlayan ‘vize krizi’nin çözümü için heyetler arası görüşme yapıldı. ABD’li tarafların görüşmede krizin sona ermesi için 4 şart ortaya koyduğu iddia edilirken, kimi kaynaklar ise görüşmelerin ön koşulsuz yapıldığını belirtti. ‘Olumlu’ geçtiği belirtilen görüşmelerde tarafların vize başvurularının tamamen normale dönmesi için müzakerelerin sürmesi konusunda anlaştıkları öğrenildi.

Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında geçen hafta başlayan ‘vize krizi’ ile ilgili olarak ABD’den gelen heyetle Dışişleri Bakanlığı yetkilileri arasında görüşmeler başladı.

Türkiye gelen ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Jonathan Cohen başkanlığında Türkiye’ye gelen heyet Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile saatler süren görüşmeler gerçekleştirdi.

Görüşme sonrasında ABD heyeti tarafından herhangi bir açıklama yapılmazken, Dışişleri kaynaklarından yapılan açıklamada “ABD heyetiyle bugün Dışişleri Bakanlıkları Müsteşar Yardımcıları başkanlığında İçişleri ve Adalet Bakanlıklarımızdan temsilcilerin de katılımıyla görüşme yapılmıştır. Yapılan görüşmeler çerçevesinde vize konusunda bir an önce normale dönülmesi yönünde temasların sürdürülmesine karar verilmiştir. Adli ve güvenlik konularında bir Ortak Çalışma Komitesi kurulması konusu da bu çerçevede yapıcı şekilde ele alınmıştır”  denildi.

Görüşmeler başlamadan önce ABD’li heyetin şu 4 şartı öne sürdüğü iddia edilmişti:

  • Metin Topuz ve Mete C. ile ilgili deliller verilmeli.
  • Çalışanlarına dair soruşturmada ABD’ye bilgi verilmeli.
  • Temasların ABD’nin isteğiyle uyumlu olup olmadığı sorulmalı.
  • Çalışan, ABD’nin isteğiyle temas yürüttüyse tutuklanmamalı.

Ancak Türkiye Dışişleri yetkilileri Washington’ın ön koşullarına karşın vize heyetiyle görüşmelerin ön koşulsuz başladığını duyurdu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da “Kimse bize dayatmada bulunamaz. Biz, vize krizini çözmek için işbirliğine varız” mesajı verdi.

DW Türkçe’de yer alan habere göre görüşmenin ardından Türkiye Dışişleri kaynakları, görüşmenin olumlu geçtiğini duyurdu.

Görüşmede adli ve güvenlik konularında ortak çalışma komitesi kurulması konusunun da ele alındığı belirtildi.

Beş saatlik görüşme sonrasında vize başvurularının tamamen normale dönmesi için müzakerelerin sürmesi konusunda anlaştıkları öğrenilen tarafların, siyasi gerilimin düşmesi için de ortak çaba gösterecekleri belirtiliyor.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise konuya ilişkin bugün yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

İyi bir noktaya doğru gidiliyor. Detaylar birkaç gün içinde netleşecek. Tabii buraya gelen heyet, bizim görüşlerimizi de alıp Washington’a dönecek, bunları üstlerine arz edecekler. Ben yakın bir vadede bu işin çözüleceğine inanıyorum. Çözülmemesi için bir gerekçe de yok, kompleks, içinden çıkılmaz bir durum yok.

Vize krizi

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz, “Gülen cemaati ile ilişkisi olduğu” iddiası ile tutuklanmasının ardından ABD, 8 Ekim’de Türkiye’den yapılan vize başvurularının süresiz olarak durdurulduğunu” duyurmuştu.

ABD’nin bu açıklamasının hemen ardından Türkiye de benzer bir açıklama yaparak, ABD vatandaşlarına yönelik vize işlemlerini askıya aldığını açıklamıştı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sırbistan ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, “Bu sorunu biz başlatmadık” diyerek, “Bu sorunun faili Amerika Birleşik Devletleri’nin ta kendisidir” ifadelerini kullanmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa ve Avrupa işlerinden sorumlu üst düzey yetkilisi Jonathan Cohen başkanlığındaki heyet vize krizinden önce planlanan bir ziyaret için önceki gün Ankara’ya gelmiş ve dün temaslarına başlamıştı.