Ana SayfaGüncelAİHM, Gülmen ve Özakça’nın dosyasını ‘acil’ koduyla işleme koydu

AİHM, Gülmen ve Özakça’nın dosyasını ‘acil’ koduyla işleme koydu

HABER MERKEZİ – Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, daha önce tahliye başvurularını reddettiği açlık grevindeki eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın dosyasını “öncelikli” kategorisine alarak “acil” koduyla işleme koydu ve Türkiye hükümetinden savunma istedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile ihraç edildikleri işlerine geri dönebilmek için tam 217 gündür açlık grevinde olan tutuklu eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça tarafından yapılan dava başvurularını “öncelikli” kategorisine alarak “acil” koduyla işleme koydu.

AİHM, Gülmen ve Özakça’nın iktidara karşı dava başvurusuyla ilgili olarak bu hafta, Türkiye’ye bir dizi soru yöneltti ve Ankara’dan savunma göndermesini talep etti.

DW Türkçe’den Kayhan Karaca’nın haberine göre davacılar hakkındaki geçici tutuklama kararlarının “yasallığını” sorgulayan AİHM, bu kararların Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) tutuklama nedenleriyle ilgili 100’üncü maddesinde belirtilen hükümlere uygun olarak yapılıp yapılmadığı konusunda kapsamlı açıklama istedi.

AİHM, geçici tutukluluk kararı ve bu karara yapılan itirazı reddeden hakimlerin kullandığı gerekçelerin yeterli ve yerinde olup olmadığını da sordu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, tutuklama kararının davacıların yaşamını ne derece tehlikeye attığı konusunda Ankara’dan görüş de istedi.

AİHM ayrıca, Türkiye hükümetinden Gülmen ve Özakça’nın sağlık durumları konusunda ayrıntılı bilgi ve belge talebinde bulundu.

AİHM ilk başvuruyu reddetmişti

28 ve 29 Haziran 2017 tarihlerinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yapılan acil talepli başvuruda, eğitimcilerin ciddi hayati risk taşıdığına dair raporlar sunulmuş, Gülmen ve Özakça’nın serbest bırakılmaları istenmişti.

Ancak AİHM’den, iki eğitimcinin tahliye edilmesi için yapılan başvuruya 2 Ağustos’ta ret kararı çıkmıştı.