Ana SayfaKadınAİHM trans bir kadına uygulanan ayrımcılığa ilişkin Türkiye’den savunma istedi

AİHM trans bir kadına uygulanan ayrımcılığa ilişkin Türkiye’den savunma istedi

HABER MERKEZİ – AİHM, bir trans kadının bardan atılmasına ilişkin yapılan başvuruda Türkiye’den savunma istedi. Devlete yükümlülüklerini hatırlatan AİHM, kadının maruz kaldığı muamelenin arkasındaki ayrımcılığın araştırılmasını talep etti.

İzmir’de 2012 yılında trans bir kadın görünüşü bahane edilerek bardan dışarı çıkarılmış, kadın bunun üzerine barın sahibi hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Türkiye’deki yargı sürecinin sonuç vermemesinin ardından kadın konuyu avukatı Kerem Dikmen aracılığıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıdı.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin özel hayatın korunmasını düzenleyen 8. maddesi ve ayrımcılık yasağını düzenleyen 14. maddesi üzerinden AİHM’e yapılan başvuruya yanıt geldi.

Kaos GL’de yer alana habere göre Türkiye’den savunma isteyen AİHM, sözleşme maddelerini hatırlatarak Türkiye’ya şu soruları yöneltti:

  • Sözleşmenin 8’inci maddesine aykırı olarak başvurucunun özel yaşama saygı hakkı ihlal edilmiş midir? Özellikle davalı Devlet, varsa, Sözleşmenin 8. Maddesinden doğan pozitif yükümlülüğünü yerine getirmiş midir?
  • Başvurucu, Sözleşmenin 8. Maddesiyle bağlantılı şekilde, Sözleşmede yer alan haklarından faydalanırken cinsel kimliği sebebiyle ayrımcılıktan mustarip oldu mu? Özellikle, Devlet yetkilileri başvurucunun maruz kaldığı muamelenin arkasında muhtemel bir ayrımcılık saiki olup olmadığını yeterince inceledi mi?”

“AİHM’in soruları ayrımcılığın bu kadar yaygın olduğu koşullarda önemli”

AİHM’in başvurunun ardından hızlı bir şekilde devletten savunma istemesinin önemli olduğunu belirten Kerem Dikmen ise şunları söyledi:

Bu başvuru 28 Haziran 2017’de yapıldı, 3 ay olmadan hükümetten savunma istendi. AİHM’in sorduğu sorular çok önemli. Devlete ayrımcılık ve özel hayatın korunması kapsamında neler yaptığını soruyor. Yükümlülüklerini hatırlatıyor. ‘Başvurucunun bardan atılması olayının ardında ayrımcı saik olup olmadığını yeterince araştırdın mı? Araştırdıysan ne yaptın?’ sorularının sorulması ayrımcılığın bu kadar yaygın olduğu koşullarda çok önemli.