Ana SayfaEkonomiAkkuyu’da nükleer çalışmalarına başlayan Rusya, Kürdistan’la da petrol anlaşması imzaladı

Akkuyu’da nükleer çalışmalarına başlayan Rusya, Kürdistan’la da petrol anlaşması imzaladı

HABER MERKEZİ – Rusya, kriz halinde olan Türkiye ve Irak Kürdistan Bölgesi ile ayrı ayrı ticaret anlaşmaları imzaladığını duyurdu. Akkuyu Nükleer Santrali’nde inşa çalışmalarına başlamak üzere olunduğunu açıklayan Rusya, Kürdistan Bölgesi ile de 5 blokta petrol üretmek için anlaşma imzaladı.

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu (Rosatom) Genel Müdür Yardımcısı Nikolay Spasskiy, Akkuyu Nükleer Santrali’nde inşa çalışmalarına başlamak üzere olduklarını söyledi.

Sputnik’in haberine göre Moskova’da düzenlenen bir konferansta konuşan Spasskiy, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

Akkuyu projesi, en fazla ilerleme kaydedilen proje durumunda. Burada hidro-teknik yapılar üzerindeki çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu projede oldukça ilerledik ve artık inşa çalışmalarına başlama aşamasına geçiyoruz.

Proje takvime göre ilerliyor. İlerlediğimiz için memnunum, çalışmalarımızı takvime göre sürdürüyoruz.

Kürdistan Bölgesi’yle 5 blokta petrol anlaşması

Öte yandan Rusya’nın petrol devi Rosneft de bağımsızlık referandumu sonrası bölgede gerginlik sürerken Kürdistan Bölgesi ile 5 blokta petrol üretmek için anlaşma imzaladı.

DW Türkçe’deki habere göre Rosneft, anlaşma kapsamında Erbil’e 400 milyon dolarlık ödeme yapacak.

Bloklardan keşif aşamasında çıkarılacak petrol ile 200 milyon dolarlık gelir elde edilebileceği, beş blokta yer alan petrol rezervinin 670 milyon varili aşabileceği belirtiliyor.

Beş blokta yapılacak petrol keşif çalışmaları gelecek yıl başlayacak. Pilot üretimin de 2018 yılında başlaması hedefleniyor. Ticari üretime 2021’de başlanması planlanıyor.