Ana SayfaEkolojiAlakır Vadisi’nde yaşayan çevreci çift, HES firmalarının tehdidiyle karşı karşıya

Alakır Vadisi’nde yaşayan çevreci çift, HES firmalarının tehdidiyle karşı karşıya

HABER MERKEZİ –Alakır Vadisi’nde yaşayan, bölgedeki HES projelerine karşı mücadele yürüten Günal ve Erkutlu çifti HES firmalarının tehdidiyle karşı karşıya.

15 yıl önce Antalya, Kumluca’daki Alakır Vadisi’ne yerleşen Tuğba Pınar Günal ve Birhan Erkutlu çiftinin yaşam alanı, Hidroelektrik Enerji Santrali (HES) firmaları tarafından tehdit ediliyor.

HES şirketlerine karşı mücadele veren çift, önce Eylül ayında kimliği belirlenemeyen kişilerin silahlı taciz ateşine maruz kaldı. Olay yerinde araştırma yapan jandarma boş kovanları bulamadı.

9 Ekim’de ise METAMAR HES firmasının çalışanları çiftin kullandığı su kaynağının üstünü kepçeyle kazarak sularını kesti.


Sadece doğa değil savunucuları da tehlike altında: Her hafta 4 yaşam savunucusu öldürülüyor


Bianet’ten Tansu Pişkin’in haberine göre çift, köyden araziler alan şirketin hedefinin ne olduğunu bilmediğini söyledi.

Evlerine suyu Alakır Nehri’nden taşıyan Günal ve Erkutlu çifti olan bitene ilişkin bianet‘e şu bilgileri verdi:

Eskiden beri her yerin suyu kurur, burası akarmış. Kaynağın damarının hemen üstünü kazıdılar. Şu anda suyumuz akmıyor. Alakır Nehri’nden su taşıyoruz.

Daha önce kestikleri ağaçların yerine şimdi yeni ağaç dikiyorlar. Yani hem bizden aldıkları suyu can suyu gibi gösterecekler hem de hayratla köylüye yaranmış olacaklar. Ancak amaçları HES’e su taşımak.

Biz DSİ’nin firmaya para cezası kesmesi için uğraşıyoruz. Aynı zamanda savcılığa suç duyurusunda da bulunduk. Köylülerin her şeyi bildiğine eminiz. Çoğu yaşananlara tepki vermese de, firmaya destek olan birkaç kişi var.

Daha önce ne oldu?

Pınar Günal’ın verdiği bilgiye göre, METAMAR KÜRCE HES Alakır Nehri üzerinde 2009-2013 yılları arasında bir HES yapmıştı.

HES’lere karşı direnen çift o dönem de kimliği bilinmeyen kişiler tarafından taciz ateşine maruz kalmıştı. Olayla ilgili takipsizlik kararı verilmişti.

Aynı süreçte firmanın proje müdürü Erkutlu hakkında “hackerlık” gibi çeşitli suçlamalarla suç duyurusunda bulundu.

Danıştay: HES yapılamaz

Danıştay 14. Dairesi, 15 Nisan 2016’da “1. Derece Doğal Sit Alanı” olduğu için Akdeniz’den Beydağları’na uzanan Alakır üzerinde HES yapılamayacağına hükmetmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
MTV'de yeni zam oranı açıklandı
Sonraki Haber
KONDA araştırması: AKP 7 Haziran'daki pozisyonuna geldi, Erdoğan geriliyor